De schone slaapsters – Yasunari Kawabata

Korte inhoud: 

‘Een schot? Best, maar hoe zit dat dan? Een maagd heeft iets puurs. Maar waarom kan een meisje dat geen maagd meer is, ook niet puur zijn? In dit huis had ik geen maagden verwacht!’
‘Jij kent de verlangens van werkelijk seniele oude mannen nog niet. Je had hier nooit meer terug moeten komen! Al zou maar één op de tienduizend, hoor je me: één op de tienduizend van die meisjes midden in de nacht wakker worden, geloof je dan niet dat haar maagdelijkheid ervoor zorgt dat zo’n oude man zich minder hoeft te schamen?’

De oude heer Eguchi bezoekt regelmatig een bordeel waar jonge meisjes met een zwaar middel in slaap zijn gebracht. Oude heren kunnen zonder zich te schamen de nacht doorbrengen met deze schone slaapsters op voorwaarde dat ze ‘niets proberen’. Eguchi raakt verslaafd aan deze bezoekjes en fantaseert erover het verbod te verbreken.

Mijn mening: 

Toen we bij de leesclub “Herinnering aan mijn droeve hoeren” van Gabriel Garcia Marquez bespraken, werd er aangeraden om ook dit boek te lezen en beide dan te vergelijken.
Van in het begin was het mij eigenlijk al duidelijk dat Gabriel Garcia Marquez liever las. Het eerste boek was een nieuw boek en het tweede boek is een oud boek, uit de bibliotheek met vergeelde, geplooide bladeren met ezelsoren dus ik moest doorbijten van mezelf en verder lezen.
Ik ergerde me aan het veelvuldig gebruik van de term “(de) oude heer”. Iemand van 67 jaar is toch nog helemaal niet zo oud? Of zie ik dat verkeerd? Ik vind het in ieder geval niet oud maar misschien is dat in Japan wel zo en had ik mij wat meer moeten verplaatsen in de tijd dat het boek geschreven is (jaren ’60). Bovendien begrijp ik niet wat oude heren er leuk aan vinden om samen met een (erg) jong meisje te slapen als die laatste toch zo zwaar in slaap gedaan zijn.
Ik moest ook regelmatig zinnen opnieuw lezen omdat ik ze niet goed begreep en de minder goede vertaling speelde ook wel mee, denk ik. Nee, dit boek is duidelijk ‘mijn ding niet’.

ISBN: 978-90-417-1094-9
Aantal pagina’s: 123
Uitgeverij Rainbow Pocketboeken

2 gedachtes over “De schone slaapsters – Yasunari Kawabata

  1. Christina Brouwers 3 november 2014 / 08:22

    De kort beschreven inhoud spreekt mij niet aan maar zoals ik zelf altijd roep gelukkig is er nog genoeg anders te lezen. 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s