Herinnering aan mijn droeve hoeren – Gabriel Garcia Marquez

Korte inhoud:

Herinnering aan mijn droeve hoeren is het aangrijpende verhaal van een man die zichzelf op zijn negentigste verjaardag door bemiddeling van een bevriende bordeelhoudster op een ongebruikelijk cadeau trakteert: een jong meisje, maagd nog. Tussen de oude man en het meisje groeit een ontroerende, maar eenzijdige relatie. De oude man wordt voor het eerst in zijn leven echt verliefd, terwijl het meisje in zijn aanwezigheid voornamelijk slaapt als gevolg van het werk dat zij overdag in een fabriek verricht.

Mijn mening:

Het onderwerp van het stukje dat ik die dag moest schrijven was uiteraard mijn negentigste verjaring. Ik heb leeftijd nooit beschouwd als een lek in het dak waarmee de hoeveelheid leven die je nog rest wordt aangeduid. Toen ik nog heel klein was heb ik horen zeggen dat als iemand doodgaat, de luizen die in zijn lichaamshaar broeden doodsbang wegvluchten over de kussens, tot schande van zijn familie. Dit maakte zo’n indruk op me dat ik mijn hele kop liet kaalscheren toen ik naar school ging. De paar haarsliertjes die ik nu nog over heb was ik nog altijd met Dankbare Hondenzeep. Dat betekent, zeg ik nu tegen mezelf, dat mijn gevoel van schaamte voor mijn omgeving al van heel jongs af aan beter was ontwikkeld dan mijn schaamte voor de dood.

Al veel over Gabriel Garcia Marquez gehoord en ook dat ik zeker eens een boek van hem moest lezen maar dat was er tot nu toe nog niet van gekomen. Dit is een dun boekje maar het bevat wel een heel verhaal dat mooi geschreven is.
Het boek gaat over een 90-jarige man die, voor een deel, terug kijkt op zijn leven en vooral ook denkt aan de vrouwen die hij niet gehad heeft of mist. Hij lijkt nogal eenzaam te zijn en gaat daarom in de nacht van zijn 90ste verjaardag een hoer bezoeken. Het blijkt een heel jong meisje te zijn die bang is om met hem naar bed te gaan maar uiteindelijk wordt hij wel verliefd op haar en zorgt hij dat er na zijn overlijden zo goed als mogelijk voor haar gezorgd zal worden.

ISBN: 978-90-290-7607-4
Aantal pagina’s: 126
Uitgeverij Meulenhoff

6 gedachtes over “Herinnering aan mijn droeve hoeren – Gabriel Garcia Marquez

 1. Sandraschrijftenleest 16 oktober 2014 / 21:04

  Ik zag dit boek laatst bij de bibliotheek liggen maar de titel trok mij niet aan, nu blijkt maar weer, “never judge a book by the cover” 😉

  Like

 2. Christina Brouwers 19 oktober 2014 / 08:32

  Ik heb nog nooit iets gelezen van deze schrijver, wellicht is 126 blz een mooie manier om kennis met hem te maken voordat ik gelijk één van zijn dikkere pillen uit de bibliotheekkast trek.

  Like

 3. LJ 22 oktober 2014 / 11:07

  Ik vond het zelf één van zijn mindere boeken. Eigenlijk is het gewoon te dun; het verhaal had voor mij wat langer gemogen. Naar het schijnt is ‘Kroniek van een aangekondigde dood’, ook een dun trouwens, heel mooi; ik heb het alvast klaarstaan in mijn te-lezen-kast.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s