Hoezo perfect? – Sharon Martin

Korte inhoud:

Streven naar perfectie
In onze maakbare wereld waarin alles draait om uiterlijk en prestaties, is perfectionisme een voor de hand liggende valkuil. Alles moet op orde zijn: je gezinsleven, je carrière én je sociale leven. We laten niets aan het toeval over. Het streven naar perfectie is echter funest. Perfectionisten stellen onmogelijk hoge eisen aan zichzelf en voelen zich daardoor vaak eenzaam en waardeloos. Hoewel veel mensen gebukt gaan onder hun perfectionisme zijn er nauwelijks hulpmiddelen voor wie eraan wil ontsnappen. Hoezo perfect? brengt hier verandering in.

Plan van aanpak
In dit boek zet Sharon Martin helder uiteen wat perfectionisme is en waar het vandaan komt. Vervolgens gaat ze verder de diepte in en onderzoekt alle aspecten van perfectionisme die je in de weg kunnen zitten: zoals angst, uitstelgedrag, anderen plezieren, kritiek, schuld en schaamte. Theorie en voorbeelden uit de praktiujk worden hierbij afgewisseld met oefeningen. Gaandeweg vind je zo de weg terug naar jezelf en naar wat écht belangrijk is voor jou.

Hoezo perfect?

Mijn mening:

Een boek over perfectionisme, over wat het is, hoe het kan ontstaan en wat je er aan kan doen. Het boek is opgedeeld in verschillende kleine hoofdstukken. Omdat de uitleg nogal gedetailleerd is, wordt op het einde van het hoofdstuk een korte samenvatting gegeven en tegelijk ook een kleine vooruitblik naar het volgende hoofdstuk.
Er staan regelmatig oefeningen in het boek die je dan kan maken of invullen zodat je als lezer beter zicht krijgt waar jouw perfectionisme vandaan komen.

Ik vond het boek zelf niet zo aangenaam om te lezen omdat er vragen gewoon tussen de doorlopende tekst staan en dat je dan na de stippenlijnen verder moet lezen. Bovendien vind ik het ook lastig dat de auteur altijd in de meervoudsvorm schrijft. Het boek kan je helpen om een beter inzicht in jezelf te krijgen maar als jij het boek alleen leest, komt het nogal raar over als we “alles” gaan doen. Wie zijn we? De auteur is ook perfectionistisch en heeft daar zelf ook aan gewerkt dus ik vermoed dat er daarom altijd “we” gebruikt wordt.

Ik las dit boek op vraag van ANBN.

ISBN: 978-90-2443-045-1
Aantal pagina’s: 270
Uitgeverij Boom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s