4 sterren·Literaire thriller

Het oog van de naald – Jo Claes

Korte inhoud: 

Max Cerulus, leraar aan het Heilig-Hartinstituut in Heverlee, wordt aangeklaagd wegens intimidatie van een leerling. De ouders van het meisje eisen een tuchtmaatregel, de directie tracht de gemoederen te bedaren, de leerkrachten reageren verdeeld. Kort daarna wordt een vrouwelijke collega dood aangetroffen in de kelders van de school.

Thomas Berg, hoofdinspecteur bij de Leuvense politie, probeert de misdaad op te lossen. Hij moet zich daarbij een weg banen door een kluwen van professionele conflicten en seksuele intriges. Wanneer een week later een tweede slachtoffer valt, wordt de zaak nog gecompliceerder.

Terwijl Berg de handen vol heeft met het ontrafelen van de dubbele moord, wordt hij zelf het mikpunt van een stalker die zijn prille relatie met Manon bedreigt. Alsof dat niet genoeg is, lijkt een angstvallig verzwegen seksueel schandaal op school verband te houden met de twee doden. Het onderzoek mondt uit in een psychologisch steekspel tussen Berg en enkele verdachten.

Mijn mening: 

Ineens schoot een kat uit het niets voor zijn voeten weg en verdween achter een buxushaag. Geschrokken keek Berg het dier na. Een zwarte kat op een kerkhof… Een bijgelovige ziel zou zich om minder zorgen maken. Hij vroeg zich af waar de idee vandaan kwam dat het dier ongeluk bracht. De Oude Egyptenaren beschouwden katten niet als een slecht voorteken, maar vereerden ze als heilige dieren omdat ze qua intelligentie het dichtst bij de mens stonden. Dat laatste durfde hij te betwijfelen, maar wat de kat als enige schepsel ter wereld wel met de mens gemeen had, was dat ze plezier leek te beleven aan wreedheid. Hield dat in dat intelligentie onvermijdelijk met een wrede aard gepaard ging? Het was een intrigerende gedachte, zeker nu hij geconfronteerd werd met een moord in een plaats vol hooggeschoolde mensen.

Ik had zo’n zin om nog eens “een Jo Claes” te lezen en ben nu ook echt blij dat ik dat gedaan heb. Zijn boeken zijn en blijven goed en dat de verhalen zich afspelen in de stad waar ik geboren en getogen ben, maakt het voor mij alleen maar leuker.
Het verhaal zat goed in elkaar en het duurde echt lang voor je door had wie wat had gedaan en wie elkaar kende van waar. Alleen, een klein minpuntje, had ik op het einde het gevoel dat het allemaal nogal snel ging. Het boek had van mij nog een aantal pagina’s langer zijn zodat het verhaal nog wat meer uitgesponnen kon worden.

Berg hoorde dat er aan het tafeltje naast het zijne Duits gesproken werd. Hij zag dat het om een koppel ging van halverwege de zestig, duidelijk toeristen die elk een glas Leffe hadden besteld. Toen de man met een brede armzwaai zijn vrouw attent maakte op het historische kader van het plein, wendde Berg zijn gezicht af om een lachje te verbergen. Driekwart van de gebouwen om hen heen waren niet veel ouder dan het koppel zelf en dateerden van na de Eerste Wereldoorlog toen een andere generatie Duitsers half Leuven met de grond gelijk had gemaakt.

ISBN: 978-90-892-4155-9
Aantal pagina’s: 434
Uitgeverij Houtekiet

5 gedachten over “Het oog van de naald – Jo Claes

Plaats een reactie