Innerlijke kritiek bij eetproblemen. Op weg naar zelfacceptatie – Greta Noordenbos & Marieke ten Napel

Korte inhoud:

  • ‘Sla het ontbijt maar over, want als jij eenmaal gaat eten kun je je toch niet meer beheersen.’
  • ‘Je ziet er niet uit met die dikke reet.’
  • ‘Wat je ook doet, het lukt je toch niet, je bent nu eenmaal een zwakkeling.’

Stel je voor dat iemand dit tegen je zou zeggen…
En stel je nu eens voor dat je dit dagelijks tegen jezelf zegt….

Als jij problemen hebt met eten of je gewicht, of als je een eetstoornis hebt, dan is de kans groot dat je last hebt van kritische gedachten over jezelf, over je lichaam en je eetgedrag. Die kritische gedachten of stemmen kunnen heel heftig zijn en worden alleen maar sterker naarmate je strenger wordt voor jezelf en nog meer gaat lijnen. Uiteindelijk kunnen ze je hele denken en doen beïnvloeden.

In dit boek leer je hoe deze kritische gedachten over jezelf, je lichaam en je eetgedrag ontstaan, maar vooral hoe je er weerbaarder tegen kunt worden. Door allerlei oefeningen leer je om die kritische gedachten te herkennen, ter discussie te stellen en er meer afstand van te nemen. Uiteindelijk dank je positief over jezelf en je lichaam.

Afbeeldingsresultaat voor innerlijke kritiek bij eetproblemen

Mijn mening:

Een theoretisch boek maar eenvoudig geschreven met duidelijke voorbeelden en opdrachten. Ideaal dus. Het boek is opgedeeld in 10 thema’s die elk in een apart hoofdstuk behandeld worden, meestal wordt er in het begin van het hoofdstuk een voorbeeld gegeven en volgt er daarna een beetje theorie, dan een paar oefeningen, terug wat theorie en terug oefeningen. Op het einde van elk hoofdstuk krijg je wat huiswerk. Het is dan ook de bedoeling dat je de tijd neemt om dit boek rustig te lezen en tegelijk ook de oefeningen te maken. Dit heb ik niet gedaan maar ik heb wel alle oefeningen rustig gelezen en over nagedacht hoe ik het zou invullen.
Als je de tijd neemt, alle oefeningen goed maakt en het huiswerk ook denk ik echt wel dat het kan helpen om minder last te hebben van je innerlijke kritiek en jezelf meer kan leren accepteren.
Een klein minpunt is, vind ik persoonlijk, dat er vooral gesproken wordt over anorexia en boulimie en dat er geen andere eetstoornissen vermeldt worden terwijl ik denk dat mensen met orthorexia, eetbuistoornis… ook last kunnen hebben van innerlijke kritiek.

ISBN: 978-90-244-0489-6
Aantal pagina’s: 138
Uitgeverij Boom Hulpboek

Ik las dit boek op vraag van ANBN.

Dit boek telt mee voor de Verbeelding Book Challenge 2017 (8/30): een boek gepubliceerd in 2017

2 gedachtes over “Innerlijke kritiek bij eetproblemen. Op weg naar zelfacceptatie – Greta Noordenbos & Marieke ten Napel

  1. minoesjka2 22 juli 2017 / 15:09

    Als ik het zo lees is het een boek wat in een zelfhulp groep goed gebruikt kan worden……. inderdaad jammer dat het alleen maar weer over boulimia en anorexia gaat.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s