Ze zeggen dat het overgaat – Johan Maes & Evamaria Jansen

Korte inhoud:

Rouw als een afwijking van het gewone of normale is als een ziekte waarvan je zo vlug mogelijk moet herstellen; het probleem of de symptomen moeten worden opgelost, de pijn verwerkt. Rouw wordt benaderd vanuit het idee dat het een eindpunt moet hebben. Bij rouwzorg word je als rouwende als slachtoffer beschouwd voor wie hulp nodig is. Onze samenleving is gericht op winst, op de oplossing van problemen en niet op verlies en pijn.

Als we rouwen en verdriet hebben, hebben we geen nood aan een vermanend vingertje, aan clichés, aan opmerkingen dat we ons verlies moeten verwerken, loslaten of een plaats geven. Er wordt van ons verwacht dat er binnen zo kort mogelijke tijd een eindpunt komt aan onze rouw, dat het overgaat. In de praktijk blijkt dat we net niet loslaten maar een zoektocht starten naar een andere vorm van vasthouden of verbinden.
Rouw houdt nooit op, maar ontvouwt en ontwikkelt zich in de loop van ons leven en maakt deel uit van wie we zijn. We hebben het recht om te rouwen, op onze eigen manier, bewegend tussen kwetsbaarheid en kracht. Zelfs als je de pijn van een ingrijpend verlies levenslang met je meedraagt, hoeft die geenszins in te houden dat je minder gezond en minder veerkrachtig bent.

Afbeeldingsresultaat voor ze zeggen dat het overgaat

Mijn mening:

Centraal in het rouwproces staat de wijze waarop je je hecht aan anderen. Door veilige hechting leer je op jezelf en op anderen vertrouwen en ga je de wereld verkennen. Veilige hechting is een van de krachtigste hulpbronnen voor het verwerken van trauma’s. De kern van de rouwpijn is de scheidingspijn, het verlaten en afgescheiden zijn en het verlangen om de band te herstellen. Het hechtingspatroon dat je opbouwt in je leven, beïnvloedt zowel de manier waarop je in je leven relaties aangaat als waarop je rouwt.

Voorbije zaterdag was het een jaar geleden dat mijn papa heel erg onverwacht is overleden. Omdat ik het nog steeds moeilijk vind om te geloven en dat het verwerken moeilijker maakt probeer ik er over te lezen in de hoop dat dat mij gaat helpen.
Dit boek vond ik goed omdat ik mezelf er voor een deel in herkende door de vele getuigenissen en andere, vooral kleine dingen die voor mij herkenbaar overkwamen.
Met sommige “uitspraken” die in het boek staan ben ik het niet helemaal eens of wringt het toch wat om het zo te zeggen. Zo staat er bijvoorbeeld dat ontkennen gezond is en dat vermijding ook gezond kan zijn. Daar heb ik toch mijn twijfels bij maar zoals bij zoveel dingen hangt dat van persoon tot persoon af.

ISBN:  978-94-903-8288-9
Aantal pagina’s: 310
Uitgeverij Witsand

Dit boek telt mee voor de Verbeelding Book Challenge 2017 (5/30): een boek met een titel die meer dan 4 woorden telt

4 gedachtes over “Ze zeggen dat het overgaat – Johan Maes & Evamaria Jansen

 1. Hilde 15 april 2017 / 16:41

  Sterkte, Lize. Ontkennen van rouw lijkt me idd niet erg gezond, zoals je terecht zelf opmerkt. En ieder rouwt op eigen manier. Ik hoop dat jij jouw manier kan vinden. Ik werd hier heel stil van.

  Like

 2. minoesjka2 16 april 2017 / 17:04

  Weet je, jij schrijft dat je er “nog steeds” moeilijk vind. Eigenlijk is dat normaal. Vind het wel heel goed hoe je er mee omgaat, dat je dan maar gaat lezen, in de hoop het beter te gaan begrijpen.
  En nee, rouw gaat nooit over, zal altijd af en toe oppoppen. Ruim 8 jaar geleden overleed mijn beste vriendin, en het laatste jaar heb ik een idee dat ik er overheen ben…….. een normale verwerkingstijd weet ik van een rouwtherapeut.
  Sterkte.

  Like

  • Lize 16 april 2017 / 19:11

   Bedankt voor je lieve reactie. “Nog steeds” was inderdaad verkeerd verwoord, ben eigenlijk pas sinds een maand of 3 echt aan het rouwen. Daarvoor te druk gehad met alles regelen en misschien ook wel willen verdringen?
   Voor jou ook nog veel sterkte met het overlijden van je vriendin.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s