Vingerafdruk van verdriet – Manu Keirse

Korte inhoud: 

Verdriet is als een vingerafdruk: voor iedereen herkenbaar en toch zijn geen twee vingerafdrukken gelijk. De lijnen lopen telkens weer anders en vormen een uniek patroon. Zo is het ook met verdriet.

Vingerafdruk van verdriet is een kostbaar geschenk voor een ander of voor jezelf. Het is een boekje dat je zou moeten geven aan iedereen die een kind, een broer of een zus, de partner, een ouder, een vriend of een droom verliest. Het is niet alleen geschreven voor hen die het zelf moeilijk hebben, maar ook voor familieleden, vrienden en collega’s van wie ze steun verwachten op hun moeilijke reis naar hernieuwd leven. Het is geen boek over dood. Het is een boek over leven, over het emotionele leven van iemand die wordt geconfronteerd met het verlies van een dierbaar iemand. Het is niet bedoeld om in één keer uit te lezen, of om eenmaal te lezen en weg te leggen, maar om telkens weer ter hand te nemen.

Rouw is als de golven van de zee. Op bepaalde momenten zijn de golven klein en worden ze nauwelijks opgemerkt; maar, op een moment dat men dit het minst verwacht, kan een felle golf de voeten iemand wegvegen.

Afbeeldingsresultaat voor vingerafdruk van verdriet manu keirse

Mijn mening: 

Het verwerken bestaat uit het stellen van de vragen, niet het vinden van de antwoorden.

Ik weet niet wat ik ervan verwacht had of moest verwachten maar in ieder geval niet dat het zo wetenschappelijk was geschreven. Er zijn veel dingen die ik herken na het plotse overlijden van mijn papa bijna een jaar geleden maar ik voelde er niets bij en dacht alleen “ja, in theorie is dat zo” en om één of andere reden had ik het zo niet verwacht van Manu Keirse, ook al ken ik hem alleen maar van naam.
De derde druk dateert van 2000 zou het daarmee te maken hebben? Dat het te “oude taal” is? Ik weet het niet… Ik bleef in ieder geval op mijn honger zitten na het lezen en tegelijk doet de herkenning wel deugd, een dubbel gevoel dus.

Er bestaat vaak een grote tegenstelling tussen de manier waarop een rouwende zich innerlijk voelt, en de uiterlijke wereld op feestdagen. Meng kan ongeveer alle mogelijke gevoelens ervaren, behalve ‘zalig’ kerstfeest, ‘gelukkig’ nieuwjaar, ‘vrolijke’ paasdagen.

ISBN:  978-90-209-4223-1
Aantal pagina’s: 96
Uitgeverij Lannoo

Dit boek telt mee voor de Verbeelding Book Challenge (3/30): een boek met minder dan 200 pagina’s

4 gedachtes over “Vingerafdruk van verdriet – Manu Keirse

  • Lize 24 februari 2017 / 07:15

   Ik heb al veel over Manu Keirse gelezen maar nog niet iets wat hij geschreven heeft.

   Geliked door 1 persoon

 1. Flavie 7 maart 2017 / 09:01

  Eerst dacht ik: een heftig boekje wellicht, maar dan toch niet… Zo’n boeken lees ik persoonlijk niet graag.

  Like

  • Lize 7 maart 2017 / 16:58

   Meestal lees ik dit soort boeken ook niet maar mijn papa is bijna een jaar geleden onverwacht overleden en dacht in dit soort boeken “hulp” te vinden.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s