Uit je hoofd in het leven – Steven C. Hayes en Spencer Smith

Korte inhoud:

Een sterk punt van het boek is dat de lezer met behulp van uitleg en veel oefeningen bij de hand genomen wordt om zich de therapie eigen te maken, zowel intellectueel als door middel van ervaringen. Het kan, binnen de context van een behandelrelatie met een ACT-therapeut, cliënten veel nieuwe inzichten bieden. Voor therapeuten kan het een goede eerste kennismaking met ACT zijn, of een bron van nieuwe oefeningen.

Acceptatie en Commitment Therapie (ACT) is een nieuwe vorm van psychotherapie met een frisse kijk op de manier waarop we lijden – of juist geestelijk gezond zijn. Het beschouwt pijn en leed als normale, onlosmakelijke onderdelen van het mens-zijn. Juist het vermijden of onderdrukken van pijnlijke ervaringen veroorzaken lijden. Wacht niet met leven tot je de innerlijke strijd met jezelf gewonnen hebt, maar leef nu – voluit, met je verleden, met je herinneringen, met je angsten en met je verdriet.

ACT is bewezen werkzaam bij psychische stoornissen als angst, depressie of paniek. Als je worstelt met dit soort problemen, zal dit boek je helpen. Het is meer dan een zelfhulpboek: het biedt een revolutionaire aanpak voor een leven dat de moeite waard is. Stap voor stap legt het uit hoe mindfulness en acceptatie je kunnen helpen om depressie, angst of paniek te overwinnen, emotionele pijn te transformeren en jezelf te bevrijden van negatief denken en zelfkritiek.

Afbeeldingsresultaat

Mijn mening: 

Door je accepterend op te stellen , kun je alle luiken en ramen in je huis openzetten en het leven naar binnen laten stromen, frisse lucht en licht toelaten tot wat voorheen gesloten en donker was. Het betekent dat je in staat bent door de moerassen van je verleden te lopen als die op het pad liggen dat voert naar wat jij belangrijk vindt.

ACT of Acceptatie en Commitment Therapie is een nieuwe vorm binnen de therapie waar ik mij steeds meer ik kan vinden. Een tijd gelezen last ik al “Leid het leven dat jij wilt leiden” van dr. Freddy Jackson Brown maar toen stond ik er, volgens mij, nog niet helemaal voor open terwijl ik nu wel meer begin te voelen voor ACT en beter begrijp wat er achter zit.
Dit boek is eigenlijk eerder een oefenboek. Je krijgt een stukje theorie uitgelegd en nadien of tussendoor krijg je oefeningen die de theorie verduidelijken. Vermits ik het boek geleend heb en tussendoor (op de bus, op het werk…) probeerde te lezen heb ik de oefeningen niet gemaakt. Zo heb ik toch wel wat gemist maar ik denk wel dat ik meer inzicht heb in deze nieuwe vorm van psychotherapie.

ISBN: 978-90-571-2227-9
Aantal pagina’s: 245
Uitgeverij Nieuwezijds

Dit boek telt mee voor de Verbeelding Book Challenge (1/30): een boek geschreven door meerdere auteurs

2 gedachtes over “Uit je hoofd in het leven – Steven C. Hayes en Spencer Smith

  1. minoesjka2 6 februari 2017 / 16:13

    Klinkt als een interessant boek, ik ga zeker wat meer over die therapie lezen, want ik ken hem niet.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s