Muidhond – Inge Schilperoord

Korte inhoud: 

Het mooiste land dat hij kende. Hier was hij ruim dertig jaar geleden op een onbeduidende zondagmorgen uit zijn moeder gekropen. Hier zou hij nooit weggaan. Hij keek naar het landschap zoals hij er nog nooit naar had gekeken. Geen enkel detail ontsnapte hem.

Nadat Jonathan bij gebrek aan bewijs is vrijgesproken, trekt hij weer in bij zijn oude, eenzame moeder, met het vaste voornemen een ander, beter mens te worden.

Afbeeldingsresultaat voor muidhond inge schilperoord

Mijn mening:

Eigenlijk had hij zelf de vragen willen stellen. Hij wilde weten hoe het kon dat hij zo anders was geworden dan hoe hij altijd had gedacht dat hij was. Vaak kwamen dan de woorden van zijn moeder weer naar boven die beweerde dat iedereen volmaakt op de aarde kwam, geschapen door God. Hoe kon het dan dat hij, steeds wanneer hij dacht aan wat er was gebeurd, zicht niet langer één geheel voelde?

Ongelooflijk hoe goed Inge zich kan inleven in Jonathan. Ik geloofde alles wat in het boek stond, elke letter. Echt waar alle respect voor de auteur want dat is echt niet gemakkelijk, denk ik.
Jonathan wordt vrijgesproken en mag de gevangenis verlaten. Waarom hij in de gevangenis heeft gezeten weet je als lezer niet maar hoe verder je leest hoe meer je als lezer een vermoeden krijgt. Dat vermoeden wordt steeds sterker en sterker maar helemaal zeker ben je als lezer nooit.
Wat Jonathan denkt en voelt wordt uitvoerig besproken vanuit zijn eigen perspectief, wat het verhaal zo goed maakt.
Ik heb dit boek geleend uit de bibliotheek en vond het bij de afdeling young adults. Dit vind ik persoonlijk wat raar omdat het toch wel een zwaar onderwerp is maar langs de andere kant is het heel herkenbaar en eenvoudig geschreven zodat jongeren het zeker ook zouden begrijpen en zich kunnen inleven.

ISBN: 978-90-575-9715-2
Aantal pagina’s: 220
Uitgeverij Podium

5 gedachtes over “Muidhond – Inge Schilperoord

 1. Hilde 19 oktober 2016 / 18:05

  Nog zo’n boek dat al een tijdje op m’n (eindeloos lange) TBR lijstje prijkt. Het verhaal spreekt me zeker aan, na het lezen van jouw recensie hier Lize.

  Geliked door 1 persoon

 2. minoesjka2 20 oktober 2016 / 15:59

  Ik heb het boek hier ook liggen.
  Heb een workshop van de schrijfster gehad, die vertelde over haar werk als forensisch psycholoog, met name met TBS patiënten.
  Het boek is grotendeels geschreven uit het perspectief van één van haar oud cliënten. Ze heeft het geschreven omdat er altijd wel over slachtoffers word geschreven, maar nooit over daders, en dat heeft zij nu gedaan.

  Geliked door 1 persoon

  • Lize 20 oktober 2016 / 17:07

   Dat klinkt interessant minoesjka. Het was ook interessant om het eens vanuit een ander standpunt te lezen.

   Geliked door 1 persoon

 3. son370 23 oktober 2016 / 12:17

  Oh wat leuk zeg, zo enthousiast! Ik heb ook weleens een paar recensie YA gelezen en ik deel je mening dat het soms best wel zware kost is voor onze jongeren!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s