Calorieën met voelsprieten – Vanessa Pilloni

Korte inhoud: 

Anorexia Nervosa, Boulima Nervosa, Binge-eating disorder en andere eetstoornissen: iedereen met een eetstoornis is hoogsensitief. Veel mensen zijn jarenlang bezig om te herstellen van een eetstoornis. Een onderbelicht aspect hierbij is de relatie met hoogsensitiviteit. Uit mijn onderzoek, ervaringen van vele lotgenoten en mijn eigen ervaringsdeskundigheid blijkt dat praktisch iedereen met een eetstoornis hooggevoelig is. Wanneer je geen inzicht heb in je eigen hoogsensitiviteit en dit niet kunt integreren in je dagelijks leven, is het herstel van een eetstoornis tijdelijk of blijft het zelfs uit. Daarom dit boek.

Wat ik nog steeds moeilijk blijf vinden, is als iemand spontaan voor de deur staat voor een kop koffie. Dat matcht vaak niet met mijn planning of energielevel.

De 41-jarige Vanessa Pilloni heeft haar sporen als deskundige op het gebied van eetstoornissen ruimschoots verdiend. Ze werkte als hulpverleenster met groepen vrouwen met eetstoornissen, als maatschappelijk werkster bij het algemeen maatschappelijk werk en voerde een eigen praktijk als gewichtscoach. Ze volgde een aantal specifieke opleidingen op het gebied van eetstoornissen en ging zelf 25 jaar gebukt onder een eetstoornis.

Mijn mening: 

Tussen je zevende en negende levensjaar stelde je vast dat jij als persoon niet oké was en sloeg de chaos toe.
Met je voelsprieten zocht je naar de juiste frequenties en trillingen van de buitenwereld, zodat je innerlijke criticus het juiste programma kon maken. Je wilde graag erkend worden en laten zien dat je wel oké was. Simpelweg omdat het je ontbrak aan zelfbesef. Je legde de controle over jezelf buiten jezelf.

De titel van dit boek sprak mij direct aan. Hij spreekt voor zich, vind ik, en is tegelijk ook erg herkenbaar. Ik was wel benieuwd naar dit boek omdat het door een ervaringsdeskundige is geschreven en dus niet door een hulpverlener of een professionele auteur.
Vanessa heeft het goed aangepakt door eerst wat theoretische informatie te geven en nadien voorbeelden te geven of dingen te vertellen vanuit haar eigen ervaringen. Dat maakte het aangenaam om het boek te lezen.
Voor mij was het verhaal erg herkenbaar en heb ik daardoor beetje bij beetje meer over mezelf geleerd. Dat eetstoornissen en hooggevoeligheid vaak samen gaan wist ik al maar toch was dit boek op een bepaalde manier nog een eye opener voor mij.
Waar ik mij wel af en toe aan ergerde waren de taalfouten en de lay-out of vormgeving van het boek. Regelmatig een witregel waar het niet nodig was of zinnen die onverwacht werden afgebroken.

ISBN: 978-90-484-3947-8
Aantal pagina’s: 150
Uitgeverij Free Musketeers

Dit boek telt mee voor de Verbeelding Book Challenge (12/30): een stiekem-wil-ik-niet-dat-iemand-weet-dat-ik-dit-boek-heb-gelezen-boek (van zelfhulpboeken tot stationsromannetjes)

8 gedachtes over “Calorieën met voelsprieten – Vanessa Pilloni

 1. Marina Van Steenwinckel 25 juli 2016 / 08:45

  Dag Lize, Héél erg bedankt voor de recensie. Ik ga deze recensie wel voor de antenne van september houden want voor die van juni (die is toch nog niet uitgekomen, hé)had ik al veel recensies. Breng jij het boek mee als je de volgende keer naar de bijeenkomst komt ? Bedankt, hé en tot later. Groetjes, Marina Van Steenwinckel Marina Essestraat 11 2220 – Heist op den Berg GSM : 0477/61.40.64. Tel. : 015/24.07.91.

  Date: Mon, 25 Jul 2016 07:08:28 +0000 To: mar_steenwinckel@hotmail.com

  Like

  • Lize 25 juli 2016 / 13:14

   Ik wou de recensie ook nog doorsturen hoor Marina maar goed dat je hem al “gevonden” hebt. Kies maar in welke Antenne je deze recensie wilt zetten. Ik breng het boek begin augustus mee.

   Like

 2. Sonja 26 juli 2016 / 19:15

  Lijkt me een interessant boek Lize! Ik heb al eens gezegd dat ik ook een HSP-er ben maar hou het meestal voor mezelf omdat ik een hekel aan hokjes heb. Als puber was ik altijd aan het lijnen omdat ik niet dik wilde zijn, soms leefde ik alleen op magere yogurt. Gelukkig heb ik die fase al lang achter me gelaten, ben heel goed op gewicht zonder welk dieet dan ook. Als je de juiste balans hebt gevonden en geleerd hebt om de ‘prikkel’knop uit te zetten is je leven een heel stuk relaxter!

  Geliked door 1 persoon

  • Lize 26 juli 2016 / 19:17

   De ‘prikkelknop’ uitzetten is nu echt wel mijn belangrijkste werkpunt en daarbij horend, werk vinden dat ik graag doe en waardoor ik mijn batterijen kan opladen.

   Geliked door 1 persoon

   • Sonja 26 juli 2016 / 19:32

    Dat is idd belangrijk, niks zo erg als een baan hebben waar je met tegenzin moet werken.Dat slokt erg veel energie op! Succes Lize.

    Like

 3. Hilde 22 augustus 2016 / 16:20

  Dat er een link bestaat tussen hooggevoeligheid en eetstoornissen, is compleet nieuw voor mij. Daar had ik nooit eerder van gehoord. De titel vind ik dan ook treffend gekozen. Interessant lijkt me :-).

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s