Dood in december – Jo Claes

Korte inhoud: 

Op een ijskoude ochtend in december spoelt het naakte lijk van een jonge vrouw aan op de oever van de Dijle. Zodra Thomas Berg, hoofdinspecteur bij de politie van Leuven, ter plaatse komt, stelt hij tot zijn schrik vast dat hij het slachtoffer de avond voordien heeft ontmoet op de receptie van een tentoonstelling.

Samen met zijn team probeert Berg te achterhalen wie de brutale moord op zijn geweten heeft en wat de betekenis is van het vreemde voorwerp dat in het lichaam van het slachtoffer wordt aangetroffen. Gaat het om een seksuele moord? Of heeft de dood van de jonge vrouw iets te maken met een mysterieuze, 15de-eeuwse incunabel die al wekenlang de gemoederen in Leuven verhit?

Berg raakt ongewild verstrikt in een weg van intriges die het uiterste vergen van zijn beoordelingsvermogen. To voermaat van ramp gebeurt er tijdens oudejaarsnacht iets wat het hele voorafgaande onderzoek op losse schroeven zet.

Mijn mening:

Buiten leek het nog kouder geworden. Hoewel de Vismarkt op een steenworp van zijn appartement lag, wandelde Berg met Evy de tegenovergestelde richting uit. Ze staken het Fochplein over en sloegen de Tiensestraat in. Na een honderdtal meter, op een driehoekig pleintje dat gevormd werd door het samengaan met de Muntstraat en de Tiensestraat, passeerden ze een bronzen beeld. De sculptuur was maar een halve meter hoog en toonde een liggende, naakte vrouw op een grote, platte natuursteen. Het was Fiere Margrietje, de kuise maagd die in de dertiende eeuw was aangerand en vermoord. Haar lichaam was nadien door haar belagers in de Dijle gegooid.

Weer blij dat ik nog eens een boek van Jo Claes gelezen heb. Ik had wat moeite om in dit boek in te komen maar eens het verhaal goed opgang was gekomen was het moeilijk om weg te leggen. Ik hou van de eigenzinnige Berg en zijn collega’s. Hoe ze opzoek gaan naar wie de moordenaar zou kunnen zijn en hoe ze het dan uiteindelijk te weten komen fascineert mij wel. Al vond ik dat er minder spanning in zat dan in de andere boeken van hem die ik al gelezen heb maar opzoek werkt toont mij dat dit nog ‘maar’ het derde boek is dat Jo Claes geschreven heeft. Zo zie je maar: oefening baart kunst!
Het verhaal speelt zich af in de winter wanneer het goed vriest en er een pak sneeuw ligt. Toch wel wat wennen als je dit boek in de zomer leest.

‘Er is iets vreemds aan de hand met verzamelen,’ mijmerde Berg hardop. ‘Aan de ene kant word je gedreven door de drang om je collectie te vervolledigen, aan de andere kant wil je dat juist vermijden.’
‘Waarom?’
‘Omdat volledigheid het einde betekent van het verzamelen op zich.’

ISBN: 978-90-892-4076-7
Aantal pagina’s: 412
Uitgeverij Houtekiet

Dit boek telt mee voor de Verbeelding Book Challenge (11/30): een boek dat zich in de dichtstbijzijnde Vlaamse stad afspeelt

5 gedachtes over “Dood in december – Jo Claes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s