Leid het leven dat jij wilt leiden – Dr Freddy Jackson Brown

Korte inhoud: 

Het centrale thema in dit boek is dat geluk ontstaat uit wat belangrijk voor je is, ongeacht wat je denkt of voelt. Een vol en gelukkig leven leiden gaat niet over de afwezigheid van negatieve gevoelens zoals angst en depressie. Het gaat niet om je niet slecht voelen, geen pijn voelen en geen negatieve gedachten of herinneringen hebben.

Open de deur naar een geheel nieuwe manier van leven. Leid een leven dat niet alleen gelukkig en ontspannen is, maar ook gericht op het doen van de dingen die het belangrijkst voor je zijn. Leid het leven dat jij wilt leiden biedt je een zeer effectieve versie van de baanbrekende Acceptatie- en Commitmenttherapie (ACT) en toont een inspirerende en praktische weg naar een gelukkig leven.
Wetenschappers hebben aangetoond dat ACT uitkomst biedt bij depressie en stress. Daarnaast kan ACT je laten zien hoe je oprecht en blijvend geluk kunt in je leven door het focussen op dingen die echt belangrijk voor je zijn. Stap voor stap legt psycholoog dr. Freddy Jackson Brown de essentiële elementen van ACT uit die een verschil kunnen maken: de uitdagingen in het leven aangaan in plaats van vermijden, met zelfkritiek leren omgaan, je kernwaarden ontdekken en die vervolgens tot de basis te maken van een realistisch leefplan. Met voorbeeldsituaties en eenvoudige en praktische oefeningen vormt Leid het leven dat je wilt leiden een inspirerende bron voor persoonlijke verandering.

Ik vraag mijn cliënten vaak hoe lang ze bevriend zouden blijven met een vriend die tegen ze zou praten zoals wij in gedachten tegen onszelf praten. ‘Niet lang’, is het enige antwoord dat ik ooit gekregen heb.

Mijn mening:

Ik had al veel gehoord over ACT of Acceptatie en Commitment Therapie en wou er graag meer over te weten komen. Vandaar dat ik dit boek ben beginnen lezen. Het is een interessant boek waarin verschillende dingen eenvoudig, en dus zeker ook in gewone mensentaal, staan uitgelegd. Er staan ook regelmatig oefeningen in om zaken te verduidelijken en de lezer bijna te laten voelen wat ze bedoelen en hoe de therapie in elkaar zit. Alleen jammer dat ik het boek snel tussendoor dacht te lezen en door de oefeningen die er in staan lukt dat niet echt. Op dit moment ben ik met zoveel dingen bezig dat ik er de tijd niet voor heb genomen maar ik wil het boek graag opnieuw lezen en dan wel de tijd nemen om ook de oefeningen uit te voeren.

Een deel van het probleem is wat er in ons hoofd omgaat. Onderzoek op dit gebied heeft aangetoond dat we gewoontegetrouw negatieve, onjuiste en ook gewoon bizarre gedachten hebben die onze pogingen ondermijnen om de dingen te doen die we willen doen. Onze hersenen zijn bijzondere dingen, maar ze zijn geneigd de boel over te nemen en ons te domineren met hun levensbeeld. Onze hoofden zitten vol gedachten die moeiteloos, eindeloos rondzwerven, waardoor het soms lastig is om te beseffen dat we ze hebben.

ISBN: 978-90-453-1577-5
Aantal pagina’s: 308
Uitgeverij BBNC

3 gedachtes over “Leid het leven dat jij wilt leiden – Dr Freddy Jackson Brown

  1. Sonja 22 juni 2016 / 17:18

    Mindfulness is leven bij het moment, wees je bewust van hetgeen waarmee je bezig bent en zeker ook baas over je gedachten zijn.Ik ben een mindfulness ‘aanhanger’ Jouw boek komt daar heel dicht bij in de buurt, denk ik.
    Neem er rustig de tijd voor Lize, het zal steeds gemakkelijker worden! Succes 🙂

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s