Waarom eet je te veel? – Deepak Chopra

Korte inhoud: 

Voor mensen die worstelen met hun gewicht is het lichaam dat ze in de spiegel zien een masker. Achter dit masker schuilen slechte gewoonten, verwrongen overtuigingen, lage verwachtingen en elke denkbare variatie op ontmoediging.

Waarom eet je te veel? Volgens Deepak Chopra is je eetgedrag zelf niet de kern. Onder je neiging tot te veel eten liggen andere, diepere verlangens verborgen. Vraag je een af wat je werkelijk wilt. Wil je wel voedsel? Of verlang je eigenlijk naar liefde, naar waardering, of naar rust?

Pas als je deze dieper liggende vraag beantwoordt, vind je echte voldoening en vervulling in je leven. Dan kun je lichter leven. Zo krijg je vanzelf ook controle over je eetgedrag, en wel blijvend. Je overgewicht verdwijnt en je valt niet meer terug, zoals vaak bij een crashdieet.

Mijn mening: 

Het is ironisch dat veel Amerikanen het idee hebben dat ze naar het buitenland moeten gaan om van eten te kunnen genieten. Ze koesteren de uren durende lunches op een terras in Toscane. Het enthousiasme wel in hen op als ze in een Parijs’ café zijn waar de trots op koken en eten bijna tastbaar is. Het eten in eigen land gebeurt daarentegen vaak snel, efficiënt en routinematig. Je stopt brandstof in je maag. Verder is er geen sprak van het voeden van de zintuigen of de ziel.

Waarom eet je te veel? Tja, dat is een goede vraag… Omdat ik mij moe en gestresseerd voel, omdat ik eten lekker vind, omdat… Er zijn zoveel redenen.
Ik vind niet dat ik door dit boek te lezen echt een antwoord heb gekregen maar ik heb wel meer wetenschappelijke informatie over hoe mijn lichaam functioneert en dat eenvoudig uitgelegd. Lichaam en geest zijn aan elkaar gekoppeld en houden elkaar in evenwicht of net niet.
Het is eigenlijk een doe boek maar daar heb ik te weinig tijd voor genomen en aandacht aan besteed. Wat ik wel onthouden heb is: eet zou weinig mogelijk bewerkt eten. Dat lijkt mij niet zo een heel moeilijke regel en daar wil ik mij aan proberen te houden. Dus toch iets bijgeleerd en onthouden.

Je lichaam weet bewust dat het een symfonie van in elkaar grijpende processen is. Het ziet zichzelf niet als een machine of ‘ding’. Je moet je lichaam zien als een werkwoord, niet als een zelfstandig naamwoord.

ISBN: 978-90-215-5650-5
Aantal pagina’s: 280
Uitgeverij Servire

9 gedachtes over “Waarom eet je te veel? – Deepak Chopra

 1. inbalanschristine 17 mei 2016 / 07:30

  En uit elk boek over eten haalt iedereen wel iets maar niet alles. Elke boek ontrafelt allicht telkens weer een deel van je verhaal. Het antwoord op de problematiek moet je ook willen vinden, ervoor open staan en vooral niet bang zijn voor het antwoord dat je zal krijgen.

  Like

 2. Hilde 17 mei 2016 / 15:53

  Dit is het soort boeken dat ik ook interessant vindt, Lize. Persoonlijk let ik de laatste jaren ook steeds meer op gezondere voeding, en zoek ik antwoorden op de vraag waarom ik dan tòch weer in de verleiding kom. Een boek als dit lijkt me daarom erg nuttig. Top!

  Geliked door 1 persoon

 3. minoesjka2 20 mei 2016 / 16:03

  Weet je, wat hij in eerste instantie schrijft klopt (bij mij) wel. Alleen zo makkelijk als hij daar overgewicht mee laat verdwijnen,klopt in mijn geval niet. Het is nl. keihard werken, en dat houd je niet 24/7 vol, dus komen er altijd momenten dat je geen zin hebt je het je af te vragen, maar gewoon eet…………………………………………..

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s