Leven met hooggevoeligheid van opgave naar gave – Susan Marletta Hart

Korte inhoud:

Jarenlang heb ik mij vertwijfeld afgevraagd wat er toch met me aan de hand was. Van buiten leek het of mijn leven op rolletjes liep, maar innerlijk ervoer ik dat allerminst. Ik vond mezelf egoïstisch, hoewel het niet meer was dan uiterste noodzaak dicht bij mijzelf te blijven. Nu begrijp ik dit in het licht van mijn hooggevoeligheid. Ik ging zo vaak over mijn grenzen heen.

Alles zien en alles horen; een kamer binnenkomen en niet alleen de meubels en de mensen, maar ook de onuitgesproken conflicten waarnemen; veel behoefte hebben aan rust, aan tijd voor jezelf om na te denken en te dromen – het zijn zomaar wat kenmerken van hooggevoelige mensen.

Volgens Susan Marletta Hart hoeven hoogsensitieve mensen geen slachtoffer van hun bijzondere gevoeligheid te zijn, maar kunnen ze die tot hun eigen kracht omvormen. In dit boek belicht ze onder meer de spirituele kant van hooggevoeligheid en laat ze veel ervaringsdeskundigen aan het woord. Bovendien beschrijft ze – vaak heel praktisch – manieren om goed met deze eigenschap om te gaan: op het werk, privé en in intieme relaties. een apart hoofdstuk gaat over omgaan met hooggevoelige kinderen.

Mijn mening:

Ik las al meerdere boeken over hooggevoeligheid omdat ik er meer over wil te weten komen en zo mezelf ook beter leren kennen. Zo las ik al “Hoog Sensitieve Personen” van Elaine N. Aron en leerde ik daar al veel uit bij maar toch had ik het gevoel dat er uit dit boek nog meer informatie doordrong, dat ik het op één of andere manier beter begreep, er meer open voorstond.
Het boek begint met meer uitleg over deze karaktereigenschap: de kenmerken, sensation seeker of rust zoeker, dat er meer begrip voor nodig is etc.
Het volgende deel vond ik één van de meest interessante: hoe beleven hooggevoeligen hun eigen lichaam, gevoelens etc? Er wordt ingegaan op de verschillende zintuigen (tast, reuk, gezicht, gehoor en smaak) maar ook over meer spirituele thema’s zoals energieën, aarden en intuïtie. Meestal ben ik ‘bang’ voor deze thema’s omdat ik ze te spiritueel vind en al op voorhand denk dat het niets voor mij zal zijn. In dit boek vond ik dat niet en vond ik het heel goed verwoord en uitgelegd. Ook krijg je in dit hoofdstuk tips mee om jezelf te beschermen en te begrenzen.
De hoofdstukken daarna gaan over dingen die je kan tegen komen in het leven en die als je als hooggevoelige misschien als moeilijk(er) ervaart: in de wereld staan, contact met andere mensen en werk.
Er is ook een hoofdstuk gewijd aan hooggevoelige kinderen.
Het laatste hoofdstuk gaat over de therapieën en strategieën: wat is het verschil tussen korte- en langetermijn overprikkeling? Psychische of lichamelijke problemen? Hoe pak je deze verschillende ‘problemen’ aan? Susan geeft ook advies over therapieën die je eventueel kan volgen of bij wie je terecht kan.

Aarden is:
– je bewust zijn van je lichaam en zijn grenzen
– je bewust zijn dat je in het hier en nu leeft
– je bewust zijn dat je een op zichzelf staan persoon bent
– jezelf als een geheel ervaart
– je bewust zijn dat je gevoed wordt door de energie die uit de aarde komt
– de energie die naar beneden, naar de voeten, naar de grond gericht is (in welke activiteit dan ook)

Ik las en recenseerde dit boek voor ANBN

Dit boek telt mee voor de Verbeelding Book Challenge (7/30): een boek waarin geloof/spiritualiteit centraal staat

3 gedachtes over “Leven met hooggevoeligheid van opgave naar gave – Susan Marletta Hart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s