Dagboek van Marie – Lize Feryn

Korte inhoud: 

Waarom zou ik de ander vertrouwen? Is er iets dat ons bindt? Wat is zijn voordeel bij de gunst? Want laat ons eerlijk zijn, ‘zomaar’ in een oorlog is net zo ongeloofwaardig als ‘genoeg’ bij hongersnood.

Marie Boesman ziet aanvankelijk alles puberaal zwart-wit en wil net als haar vader dokter worden. Al gauw beseft ze echter dat oorlog geen spel is, maar harde realiteit. Marie wordt gedwongen keuzes te maken. Gestimuleerd door haar oudste broer zet ze zich in om haar idealen te verwezenlijken. Eerst nog naïef en optimistisch, met een groot geloof in de maakbaarheid van de wereld. Naarmate ze meer gruwel beleeft, wordt ze fatalistisch en pessimistisch.

Toen ik vandaag rondging met de collectebus zag ik een hele groep vluchtelingen. Ze liepen doelloos rond, elkaar wijsmakend een richting te kennen. Ze konden nergens heen, wat de twee hospitalen zitten vol. ‘k Heb ze daarom meegenomen naar ons huis. Een beter plan was er niet en wij hebben plaats, pap’s kennis en medicijnen. Van lakens maken we verbanden en elke hoek in ons huis wordt een slaapplaats. We kunnen misschien niet veel geven, maar een beetje hoop is al genoeg.

Mijn mening: 

Ik heb niet naar “In Vlaamse velden” gekeken en wist dus niet wat ik van dit boek moest verwachten. Ik heb Lize ooit wel zien tekenen op TV en dat vond ik wel heel knap en op één of andere manier ben ik altijd wel ‘geïnteresseerd’ in naamgenoten. Hierdoor was ik ook nieuwsgierig naar het boek. Voor mij was het moeilijk om in het verhaal te komen: ik lees niet vaak dagboeken en al helemaal niet vaak geïllustreerde boeken dus de combinatie van beide was wennen.
Naar het einde toe kwam ik meer en meer in het verhaal. Het verhaal speelt zich af tijdens de oorlog maar is ook een familieverhaal over de liefde voor je ouders en broers maar natuurlijk ook de liefde voor je lief en dat in wel heel moeilijke tijden.

Ik zal mijn leven voortzetten. Ik mag mijn dromen niet uit het oog verliezen. Het is gemakkelijk je vast te klampen aan zelfmedelijden.

ISBN: 978-90-223-2937-5
Aantal pagina’s: 153
Uitgeverij Manteau

Dit boek telt mee voor de Verbeelding Book Challenge (2/30): een boek geschreven door een auteur die dezelfde voornaam heeft als jij

 

2 gedachtes over “Dagboek van Marie – Lize Feryn

 1. curieuzeneuzemosterdpot 15 januari 2016 / 22:33

  als ik je fragment lees, dat gaat over de oorlog en zijn vluchtelingen ..
  bedenk ik me dat het net zo goed een verhaal van vandaag zou kunnen zijn?

  fijn weekend, lize!!

  Geliked door 1 persoon

 2. Flavie 16 januari 2016 / 09:39

  Ik heb de serie gezien en heb niet de behoefte om het ook nog te lezen…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s