Maartse kamers – Y.M. Dangre

Korte inhoud:

Voor het eerst van zijn leven is de tachtigjarige Fernand alleen. Zijn vriend Albert ligt in het ziekenhuis en is stervende. De enige persoon tot wie Fernand zich in deze maartse dagen kan richten, is uitgerekend Madeleine, de dochter die zijn relatie met Albert altijd bemoeilijkt heeft. Maartse kamers is een geraffineerd verhaal over ouderdom en schuld, over de universele vraagt aan het einde van een mensenleven: heb ik het goede gedaan?

Toch gaat ze verder, spreekt, om mij te vermurwen, martelen, castreren, dat woord uit dat ik haat, dat ik haar verboden heb om te gebruiken: ‘pa’.  Vroeger zou ik er op gereageerd hebben, maar ik kan het niet meer, ben versleten, hoe energiezuinig mijn lichaam ook geleefd heeft. Van bureaustoel naar bureaustoel. Weggedoken in boeken.

Mijn mening:

Voor dat ik aan dit boek begon wist ik niet goed wat ik er van moest verwachten maar de tekst op de cover sprak mij wel aan. Ik vond en vind het thema van het boek nog altijd interessant. De laatste jaren horen we steeds meer over homo’s, lesbiennes en biseksuelen (niet altijd even positieve berichten) maar hoe was dat vroeger? Werden er dan geen mannen verliefd op andere mannen? Blijkbaar wel. En wat dan als je biseksueel bent en als man ook van vrouwen houdt?

Pas na het journaal begon hij erover. Of ik niet blij was dat wij – hij sprak het nadrukkelijk uit, alsof wij, de homoseksuelen, een ogenblikkelijk te herkennen diersoort waren – nu dezelfde rechten hadden.

Albert, de man van Fernand, ligt op sterven en daardoor blikt Fernand eigenlijk terug op zijn leven en wat er allemaal gebeurd is. Zoals je kan lezen in het boek heeft hij nogal “in de knoop gelegen met zichzelf” want terwijl hij een relatie had met Fernand is hij ook naar bed geweest met een vrouw en zonder het te weten een kind met haar gemaakt. Hoe ga je daar mee om? Wat speelt er dan allemaal in je hoofd?

Nu, bijna een halve eeuw verder, weet ik in tegenstelling tot toentertijd dat ik daar niet alleen in ben. Iedereen geneert zich kapot voor nieuw geluk, omdat het telkens ten koste gaat van steeds meer. Het verschil tussen jeugd en ouderdom is niet de hoeveelheid aan geluk, maar de mate waarin je je over dat geluk schaamt.

ISBN: 978-90-234-7452-4
Aantal pagina’s: 343
Uitgeverij De Bezige Bij

Een gedachte over “Maartse kamers – Y.M. Dangre

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s