Die eetbuien – Judith Lagerwaard

Korte inhoud:

Bij lichamen van andere dikke vrouwen vind ik zomerkleren meestal leuk staan. Ik vind namelijk dat dikke vrouwen heel mooi kunnen zijn. Net zo mooi als dunne vrouwen. Zeker als ze hun vrouwelijke rondingen met verve dragen en daarbij een en al zelfvertrouwen uitstralen.

Het leven van een enorme jojo’er die in de ban is van diëten en overeten gaat niet over rozen. Dit feit wordt in dit boek maar al te duidelijk aan de hand van de anekdotes die zowel grappig als droevig tegelijk zijn. Bij de hoofdpersoon van dit verhaal schuilt achter het telkens afvallen en aankomen van tientallen kilo’s nog een ander probleem: een hardnekkige eetbuistoornis. In de tweede helft van dit boek komt duidelijk naar voren hoe een eetbuistoornis kan ontstaan en de mogelijke werking ervan. Op verhelderende wijze wordt een beschouwend zicht geboden in de gedachten, gevoelens en gedragingen van de dwangmatig overeten. En evenzo belangrijk biedt dit boek handvatten voor herstel met behulp van het tienstappenmodel van Novarum, een centrum gespecialiseerd in hulp bij eetstoornissen en obesitas.

Op zich is het best een prestatie dat ik zo veel diëten heb gevolgd. Het ene dieet slaat vanzelfsprekend beter aan dan het andere. Maar door ieder dieet val ik af. Met sommige diëten val ik een paar luttele kilootjes af en met andere heel veel. Maar al ben ik nog zo gemotiveerd en bevlogen om mijn nieuwe lijntje voorgoed te behouden… Het is me nooit gelukt. Bloedfanatiek en dolenthousiast ben ik altijd om dat gewichtsverlies in stand te houden. En als het dan weer misgaat, dan kan ik mezelf wel iets aandoen, ware het niet dat ik dat al doe.

Mijn mening:

Ik vond het boek wat aarzelend starten maar hoe verder je lees, hoe meer Judith groeit in haar verhaal en hoe interessanter het wordt. Ik dacht in het begin dat ik niet veel aan haar verhaal zou hebben omdat ik wel veel overgewicht heb maar geen jojo’er ben. De eetbuien herken ik jammer genoeg ook wel. En toch, stap voor stap, leerde ik ook over mezelf dingen bij.

Wat, vergeten te lunchen? Hoe kan ze in hemelsnaam vergeten te lunchen? vroeg ik me stilletjes af. Ik begreep dat niet en ik kon me ook werkelijk niets erbij voorstellen.

Judith heeft informatie gehaald bij Novarum, centrum voor eetstoornissen en obesitas, en is daar misschien zelf ook wel opgenomen geweest? en daardoor merk je dat de informatie betrouwbaar en echt is, vind ik.

ISBN: 978-90-484-3293-6
Aantal pagina’s: 125
Uitgeverij Free Musketeers

2 gedachtes over “Die eetbuien – Judith Lagerwaard

  1. minoesjka2 1 november 2015 / 19:20

    Ik denk dat dit boekje aan een heleboel mensen inzicht kan geven. Goed om er ook hier aandacht voor te vragen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s