En uit de bergen kwam de echo – Khaled Hosseini

Korte inhoud:

Voor de driejarige Pari is haar grote broer Abdullah meer een vader dan een broer. Voor de tienjarige Abdullah is zijn zusje alles. Als Pari noodgedwongen wordt verkocht aan een rijk maar kinderloos echtpaar in Kabul zet dat een reeks gebeurtenissen in gang die een ontroerend en onthutsend beeld geven van de problemen waarmee mensen geconfronteerd worden. Khaled Hosseini volgt zijn personages van Kabul naar Parijs, van San Francisco naar het Griekse eiland Tinos, en weer terug naar Kabul.

‘Kabul is… ‘ Idris zoek naar de juisten woorden. ‘Duizend drama’s op één vierkante kilometer.’
‘Zal wel een flinke cultuurschok geweest zijn.’
‘Jazeker.’ Idris vertelt er niet bij dat de echte cultuurschok zijn thuiskomst in Californië was.

Hij onderzoekt de vele manieren waarop mensen elkaar liefhebben, elkaar pijn doen en verraden – én hoe ze zich voor elkaar opofferen.

Mijn mening:

Het nieuwe bewustzijn was niet uit zijn geest verdwenen, maar het had heel langzaam gezelschap gekregen. Er was nu een andere en tegengestelde bewustzijnsstroom in hem op gang gekomen, een die niet in de plaats kwam van de eerste, maar ruimte ernaast opeiste.

Lang geleden dat ik nog eens iets van Khaled Hosseini las. Ik herinnerde mij de titels wel nog van “De vliegeraar” en “Duizend schitterende zonnen” en dat ik genoten heb tijdens het lezen maar veel meer wist ik er niet meer over dus met ik met een propere lei aan dit boek begonnen.
Ik vond het wat verwarrend omdat er veel personages in aanbod komen en eigenlijk tijdens hun hele levensloop. Het boek is ingedeeld in 10 grote delen waar telkens een aantal personages wat meer centraal staan en elk deel is dan nog eens onderverdeeld in kleine stukjes die vaak afwisselen tussen heden en verleden.
Wat ik nog een klein minpuntje vond, stoorde mij vooral in het begin, is dat de anderstalige (Afghaans? Farsi?) niet vertaald werden of niet altijd want de Franse zinnen worden dan wel weer vertaald.
Ik geniet wel echt van zijn schrijfstijl en dat moet je ook doen. Zo’n mooie zinnen dat hij gebruikt! Jammer dat ik geen heel boek kan citeren.

Een verhaal is als een rijdende trein; het doet er niet toe waar je erop springt, je zult vroeg of laat je bestemming bereiken.

Ik kon mij heel goed inleven in de personages maar moest regelmatig nadenken over wie wie nu weer was.
Het einde van het boek vond ik echt ontroerend mooi en ik kon het niet laten om wat traantjes weg te pinken.

Vele jaren later, toen ik aan mijn opleiding plastische chirurgie begon, begreep ik wat ik die dag in de keuken niet begrepen had, toen ik ervoor pleitte dat Thalia Tinos zou verlaten om naar de kostschool te gaan. Ik leerde dat de wereld je innerlijk niet kon zien, dat de wereld zich geen donder interesseert voor de hoop en het verdriet en de dromen die aan het oog worden onttrokken door huid en botten. Zo simpel en absurd en wreed was het. Mijn patiënten wisten dat. Zij dagen dat veel van wat ze waren of zouden zijn of konden zijn afhankelijk was van de juiste proporties van hun bottenstelsel, de ruimte tussen hun ogen, de lengte van hun kin, de richting van hun neus, de ideale hoek van neus en voorhoofd.
Schoonheid is een kolossaal, onverdiend geschenk, lukraak uitgedeeld, stompzinnig.

ISBN: 978-90-234-8186-7
Aantal pagina’s: 413
Uitgeverij De Bezige Bij

7 gedachtes over “En uit de bergen kwam de echo – Khaled Hosseini

 1. leeskees 24 oktober 2015 / 10:35

  ‘k Heb het boek nog ongelezen n mijn boekenkast staan. Als het dezelfde sfeer als Duizend schitterende zonnen heeft, en dat verwacht ik wel, is dit ook weer een uitstekend boek. Maar dat blijkt ook wel uit je recensie.

  Geliked door 1 persoon

 2. Leeswammes 25 oktober 2015 / 19:23

  Ik heb zijn eerdere boeken wel gelezen, maar niet zo’n interesse om dit boek te lezen. En als ik jouw recensie zo lees, is het inderdaad niets voor mij. Ik kan heel slecht tegen verhalen waarin er veel personages zijn en je eigenlijk verhaaltjes in een verhaal krijgt i.p.v. een lang verhaal. Nee, ik sla hem over, maar bedankt voor de recensie!

  Geliked door 1 persoon

 3. minoesjka2 26 oktober 2015 / 19:41

  Nou, ik weet nog niet of ik dit boek wel ga lezen. Ik houd niet zo van boeken met heel veel personages.

  Like

 4. son370 16 januari 2018 / 19:38

  In tegenstelling van jou vond ik het einde een beetje jammer, ik had het liever anders gezien, verder niets dan lof! Aanrader!!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s