Het familieportret – Jenna Blum

Korte inhoud:

Vijftig jaar lang heeft Anna Schlemmer geweigerd te praten over haar leven in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Anna’s dochter Trudy herinnert zich niet veel: zij was nog maar vier toen zij en haar moeder door een Amerikaanse soldaat werden bevrijd en met hem meegingen naar Minnesota. Maar ze bezit één bewijsstuk uit het verleden: een familieportret waarop zijzelf staat, samen met haar moeder en een nazi–officier.

Nee, haar echter vader, die nu echter waarschijnlijk net zo dood is als haar adoptievader, is nog steeds bij haar. Hij is Trudy’s blond haar, haar hang naar organisatie, haar voorliefde voor schaken en klassieke muziek en al die andere voorkeuren.

Gedreven door schuldgevoel over wie haar voorouders zouden kunnen zijn, gaat Trudy op onderzoek uit. Ze slaagt erin om eindelijk de dramatische, hartverscheurende waarheid over haar moeders verleden boven tafel te krijgen.

Mijn mening:

Maar Anna heeft elk vleugje bevlogenheid verloren, als ze dat ooit al gehad heeft, en voor haar is deze prachtige middag een persoonlijke belediging, een vuile streek om haar te sussen en te laten denken dat alles nu goed komt. Ze weet wel beter. Ze heeft zo veel afschuwelijke dingen zien gebeuren op stralende dagen. Zou ze de zwoele lucht, die hemel met die gloeiende, gebrandschilderde strepen op de eerste avond dat ze naar de steengroeve ging moeten vergeten? Of iets van recentere datum, de gevangene die langs de winkeletalage werd gedirigeerd op weg naar het treinstation. Dat die op zijn mond werd geramd met een knuppel omdat hij niet snel genoeg liep en toen hurkte om heimelijk zijn tanden tussen de nieuwe tulpen uit te vissen. Dat gebeurde op een prachtige middag die erg veel op deze leek.

Het duurde een hele tijd vooraleer ik in het verhaal kwam en dat ik het echt boeiend begon te vinden maar het wachten werd beloond! Uiteindelijk heb ik genoten van het verhaal en was ik telkens benieuwd hoe het verder zou lopen. Ik heb altijd gedacht dat boeken over de oorlog mij niet interesseerde maar uiteindelijk toch al een paar goede ‘oorlogsverhalen’ gelezen. Dit boek vond ik zeer boeiend omdat het eens vanuit een ander standpunt vertelt werd.
Ik ergerde mij soms wel aan de moeilijke worden, verkeerde spelling en blijf me afvragen waarom het vroeger Trudie was en later Trudy. Maar deze minpuntjes maken het geen minder goed verhaal.
Het einde vond ik persoonlijk nogal onverwacht en abrupt komen. Ik blijf een beetje op mijn honger zitten en zou graag weten hoe het verder gaat.

ISBN: 978-94-609-2285-5
Aantal pagina’s: 481
Uitgeverij De Boekerij

5 gedachtes over “Het familieportret – Jenna Blum

  1. Christina Brouwers 19 juli 2015 / 10:27

    Ik hou ook niet zo van boeken die in en om de oorlog zich afspelen. Ik lees ze wel hoor maar meestal doe ik erg lang over zo’n boek.

    Geliked door 1 persoon

  2. minoesjka2 19 juli 2015 / 14:41

    Tjonge dat is echt lang geleden dat ik dit boek gelezen heb 🙂 Ik weet wel dat ik het met heel veel plezier gelezen heb, maar dat ik inderdaad ook graag nog meer had willen lezen toen het uit was. Het verhaal was eigenlijk op een of andere manier nog niet klaar.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s