Opgeruimd! – Marie Kondo

Korte inhoud:

Voor altijd een schoon en rommelvrij huis: ervaar hoe opruimen je leven voorgoed kan veranderen.

Ikzelf vind het niet goed om kleren te houden waarin we ons thuis niet kunnen ontspannen. Die tijd die je thuis doorbrengt is waardevolle tijd en zou niet moeten veranderen omdat niemand ons kan zien. Dus houd vanaf vandaag op met die gewoonte om kleding waar je niet blij van wordt te degraderen tot huiskleren. De echte verspilling zit hem niet in het feit dat je kleren wegdoet die je niet leuk vindt, maar in het blijven dragen van kleren waar je niet blij van wordt terwijl je er juist naar streeft om de perfecte omgeving voor je ideale lifestyle te creëren. Omdat niemand je thuis ziet, is het veel logischer om juist daar je zelfbeeld te versterken door het dragen van kleren waar je van houdt.

De Japanse Marie Kondo runt een gerenommeerd adviesbureau dat mensen leert hoe ze hun rommelige huizen kunnen transformeren in ruimtes vol rust en inspiratie. De sleutel tot succesvol opruimen is om alleen de zaken te bewaren waar je echt van houdt, en de rest weg te doen. Met een wachtlijst van drie maanden in haar KonMari-methode voor opruimen, keuzes maken en organiseren een internationaal fenomeen. Ze helpt je in Opgeruimd! op inspirerende wijze stap voor stap om je huis en je leven op orde te krijgen.

Mijn mening:

Geef toe, de meeste van de cadeaus zijn ongeopend of heb je maar één keer gebruikt. Het is gewoon niet jouw smaak. Het eigenlijke doel van cadeaus is dat ze ontvangen worden. Cadeaus zijn geen dingen, maar een manier om iemands gevoelens uit te drukken. Als je het zo bekijkt, hoef je je niet schuldig te voelen als je een cadeau weggooit. Bedankt het voor het plezier dat het je heeft geschonken bij het ontvangen.

Ik had al veel over dit boek gelezen en als grote sloddervos was ik wel benieuwd of ik een ordelijk iemand zou kunnen worden door het lezen van dit boek en het opvolgen van de tips.
Jammer genoeg is dat wat tegengevallen. Ik heb veel spullen weggedaan maar ik blijf er nieuwe kopen en er blijft rommel zijn in huis.
Persoonlijk vond ik dit boek wat te ‘spiritueel’: ik ben niet iemand die mijn huis gaat begroeten, gaat praten tegen de spullen in mijn huis etc. Volgens mij zijn de huizen in Japan ook heel anders ingericht en georganiseerd dan het appartement waar ik woon.
Ik kan me wel voorstellen dat er iets van wat ik gelezen heb gaat blijven hangen en dat ik er misschien over een paar jaar heel anders over denk en/of naar kijk.

ISBN: 978-94-005-0562-9
Aantal pagina’s: 212
Uitgeverij Lev.boeken

6 gedachtes over “Opgeruimd! – Marie Kondo

 1. minoesjka2 9 juli 2015 / 15:46

  Japanners maken van veel meer dingen dan wij rituelen en dat zijn wij Westelingen minder gewend.
  Mijn regel is dat als er iets nieuws in huis komt er ook iets weg moet. Meestal werkt dat wel goed.
  Ik ben ook niet het meest georganiseerde mens, maar bij mij werkt opruimen vaak wel wat spiritueel. Ik ga vaak opruimen, als mijn hoofd “vol” zit of chaotisch is.
  Als mijn huis opgeruimd is, is mijn hoofd dat ook bijna altijd.

  Geliked door 1 persoon

  • Lizesboeken 9 juli 2015 / 17:37

   Opruimen kan inderdaad helpen om je hoofd ook “op te ruimen” of minder chaotisch te maken. Dat herken ik wel en misschien dat ik dat ook wel meer ga toepassen.
   Maar ik vond het soms wat te veel rituelen en ik kon mij er niet echt in vinden. Maar meningen verschillen nu eenmaal he.

   Geliked door 1 persoon

 2. Sue (@Boekenz) 10 juli 2015 / 07:29

  Ik begrijp wat je bedoelt met het spirituele! Dat is ook iets dat ik niet zal gaan doen, maar voor mij staan er zeker wat praktische tips in. Fijn boek om te lezen.

  Geliked door 1 persoon

 3. curieuzeneuzemosterdpot 10 juli 2015 / 22:57

  tja .. opruimen ..
  er is natuurlijk een verschil tss alle dagen je huis proberen een beetje ordelijk te houden en het daadwerkelijk weggooien van emotioneel geladen voorwerpen.

  als je dankzij het boek een andere opvatting krijgt in het omgaan met dingen, is het niet zinloos geweest om dit boek te lezen. al is het maar 1 ander inzicht! 😉

  fijn weekend, lize!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s