Zwarte lelies – Michel Bussi

Korte inhoud:

Er woonden eens drie vrouwen in een dorp. De eerste was gemeen, de tweede was een leugenaar, en de derde dacht alleen maar aan zichzelf. Ze waren ook niet allemaal even oud. Integendeel. De eerste was boven de tachtig en weduwe. Of in elk geval bijna. De tweede was zesendertig en had haar man nog nooit bedrogen. Nog niet. De derde was bijna elf en alle jongens van haar school wilden verkering met haar. U ziet, ze waren alle drie nogal verschillend. Toch hadden ze wel iets gemeen, een geheim, in zekere zin: ze droomden er alle drie van om te vertrekken. Maar de spelregels waren wreed – slechts één van hen kon ontsnappen. De andere twee moesten sterven. Zo was het nu eenmaal.
Wat denkt u, wie van de drie wist er te ontkomen?
De derde, de jongste, heette Fanette Morelle, de tweede Stéphanie Dupain, en de eerste, de oudste, dat was ik.

Het rustige Franse dorpje Giverny, waar Claude Monet ooit zijn wereldberoemde waterlelies schilderde, wordt opgeschrikt door moord.
Het lot van drie vrouwen staat centraal: een meisje van elf met een opmerkelijk schildertalent, een bijzonder charmante lerares en een oude vrouw die alles ziet en alles weet.
Hoe zijn zij bij de zaak en bij elkaar betrokken?
Detecive Sérénac leidt het onderzoek in dit schilderachtige plaatsje waar duistere geheimen goed verborgen zijn. Zo doen er geruchten de ronde over verloren of gestolen schilderijen, zoals de bekende Zwarte lelies. Maar hoe het precies zit, wordt steeds onduidelijker naarmate heden en verleden door elkaar gaan lopen.
Als Sérénac verliefd wordt op de mysterieuze Stéphanie, de vrouw van de hoofdverdachte, wordt de zaak nog complexer…

Mijn mening:

Eerst en vooral wil ik uitgeverij Signatuur en In de boekenkast heel erg bedanken voor het toesturen van dit boek.

Wauw, wat een boek! Vooral het einde is echt verbluffend.
In het begin vond ik het vooral wennen aan de Franse namen, zowel de voornamen als de steden, en nadien was het wat wennen aan de verschillende verhaallijnen die door elkaar lopen. Maar het verhaal zit zo goed in elkaar, eigenlijk een soort mengeling tussen een thriller en een liefdesroman, dat het blijft boeien en dat je wilt blijven lezen om te weten hoe het verder gaat.
Ik hou enorm van de Michel Bussi zijn schrijfstijl en wil graag meer van hem lezen.
Het is moeilijk om nog meer te vertellen zonder spoilers te verklappen. Daarom nog een extra lang citaat:

Dat arme kleine meisje denkt te kunnen ontsnappen. Laat me niet lachen! Ze denkt een meesterwerk te schilderen, dat ene dat ze onder het washuis heeft verstopt, ze denkt boven de vijver van Monet te kunnen uit vliegen. Boven Giverny. Met haar kunst de zwaartekracht overwinnen, met haar kleine talent, waar iedereen de mond vol van heeft.
Waterlelies in alle kleuren van de regenboog! Die arme kleine Fanette.
Bespottelijk!
Ik keer me om naar mijn zwarte Waterlelies. De gele bloemkronen glanzen tussen de rouwtinten, op het doek gesmeten door het penseel van een vertwijfeld schilder.
Hoogmoed!
Een vrije val in de vijver, dat is het enige wat die kleine Fanette te wachten staat. Verdrinken, gevangen onder het oppervlak vol waterlelies, als onder een laag ijs in een winters meer.
Binnenkort, heel binnenkort nu.
Ieder op zijn beurt.

ISBN: 978-90-567-2530-3
Aantal pagina’s: 384
Uitgeverij Signatuur

2 gedachtes over “Zwarte lelies – Michel Bussi

  1. leeskees 5 juli 2015 / 15:30

    Hmmm, lijkt een bijzonder interessant boek… ik zal hem op mijn wensenlijstje zetten. Prima tip. 🙂

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s