En dan nog iets – Paulien Cornelisse

Korte inhoud:

Wat mij opvalt. Is dat jonge meisjes. Van zeg maar zestien. Soms. Ineens. Midden in een zin. Een punt zetten.
En. Dan. Zeg maar. Best wel. Kordaat overkomen. Ineens.
Raar.

Wat is het verschil tussen leuk en leuk-leuk? Wat zijn de fijnere nuances van nazi-Duits en porno-Duits? Wat is nouveau kak? En dan nog iets is de opvolger van Taal is zeg maar echt mijn ding. Ook dit nieuwe boek staat weer vol met even onnuttige als amusante analyses van ons taalgebruik. Niet over hoe mensen met elkaar zouden moeten praten, maar over hoe ze dat per ongeluk doen.

Mijn mening:

Er is iets in het Nederlands wat ik mijn hele leven al moeilijk vind. Het heeft te maken met het beantwoorden van een negatieve vraag, een vraag dus waar een ontkenning in zit. Bijvoorbeeld, iemand vraagt je: ‘Wil je geen taart?’ Het geval wil dat je inderdaad geen taart wilt. Moet je dan ja of nee antwoorden? Mijn intuïtie zegt ‘ja’. Omdat, ja, je wilt inderdaad geen taart. Maar in het Nederlands hoor je te zeggen: ‘nee’. Je herhaalt de ontkenning die in de vraag zat, en blijkbaar levert dat in het Nederlands niet de rekensom min maal min is plus op.

Bij dit boek viel het Nederlands uit Nederland mij minder op dan in “Taal is zeg maar echt mijn ding”. Wat de inhoud betreft lijken de boeken wel allebei erg op elkaar.Dezelfde korte stukjes met af en toe zelfs herhaling uit het vorige boek maar ik heb het toch met plezier gelezen. De cartoons vond ik in dit boek grappiger, leuker, interessanter dan in het vorige boek.

ISBN: 978-94-254-3803-6
Aantal pagina’s: 210
Uitgeverij Atlas Contact

Een gedachte over “En dan nog iets – Paulien Cornelisse

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s