Taal is zeg maar echt mijn ding – Paulien Cornelisse

Korte inhoud:

Waarom mensen die zeggen ‘als ik even heel eerlijk ben’ eng zijn. Waarom ‘focking’ niet hetzelfde is als ‘fucking’ en ‘seks’ niet hetzelfde als ‘sex’. Waarom ‘oké’ het nieuwe ‘ja’ is en ‘ieuw’ het nieuwe ‘urlg’.
Taal is zeg maar echt mijn ding gaat over taal. Niet over hoe mensen met elkaar zouden moeten praten, maar over hoe ze dat per ongeluk doen.

Ook zo’n uitspraakverandering: de ‘v’, die eerst een tijd een ‘f’ was (‘ferrekijker’), wordt nu in sommige gevallen een ‘w’. Misschien uit een soort hypercorrectie.
Hoe dan ook. Het verandert, en voordat iemand denk dat dat erg is: dat is niet erg. Want taal is nu eenmaal constant onderhevig aan vernuwing.
Het is nu zaak te gaan voorspellen wat de volgende verandering gaat zijn, zodat we over een paar jaar kunnen zeggen ‘Dit zag ik dus al héél lang aankomen.’

Mijn mening:

COMMUNICEREN MET ROBOTS
Ik heb geen gevoel voor richting, maar moet op de raarste plaatsen verschijnen (in culturele centra in voorsteden van provincieplaatsen), dus als iemand een TomTom nodig heeft, dan ben ik het wel. Meteen bij het inschakelen moet je een stem kiezen, en voor het gemak hebben ze die stemmen namen gegeven. Ik heb gekozen voor de keurige mannenstem ‘Bram’, eigenlijk alleen omdat mijn broer ook zo heet.
Bram zegt maar heel weinig verschillende dingen.
‘Na zeshonderd meter: bestemming bereikt.’ ‘Hou links aan.’ ‘Neem de afslag, daarna, ga de snelweg op.’ Grammaticaal soms wat merkwaardig, maar wel heel begrijpelijk.
Nu is het gekke dat je toch direct het gevoel hebt dat er iemand in de auto zit die meedenkt. Soms roep ik terug: ‘Jahaaa, ik hou toch al links aan?!’ Of vriendelijker: ‘Nu weet ik het wel, Bram.’ Ik weet dat hij mij niet begrijpt, maar blijkbaar is taal toch sterker dan logica. Praten is denken, voelen, communiceren; zo zit het er bij ons ingebakken. Met een robot kunnen we eigenlijk niet omgaan.
Ik merk dat Bram mij soms ontroert. Als ik verkeerd ben gereden, dan zegt hij heel rustig, om me niet op te fokken: ‘Probeer om te keren. Probeer om te keren.’ En als ik dat dan niet doe, dan wordt hij niet geïrriteerd – ‘Ik zei: Probeer om te keren!’ Nee, Bram denkt ook dan nog mee. Na een tijdje zegt hij volstrekt neutraal: ‘Neem de eerste afslag links, meteen daarna weer links.’ Hij wordt nooit boos, is nooit gekwetst. En als hij zegt: ‘Bestemming bereikt,’ dan lijkt hij haast trots op me.

Dit boek stond al heel lang in mijn kast, net als zoveel anderen, te wachten om gelezen te worden. Ik ben blij dat ik het gelezen heb en vond het leuk kennismaken met Paulien Cornelisse. Als Belg merk ik wel dat Paulien “een echte Nederlandse” is. Het taalgebruik verschilt maar toch heb ik het graag en met veel plezier gelezen. Ik leer dan ook graag dingen bij op een leuke en aangename manier en haar schrijfstijl is zeer aangenaam.

ISBN: 978-94-254-3883-8
Aantal pagina’s: 212
Uitgeverij Atlas Contact

6 gedachtes over “Taal is zeg maar echt mijn ding – Paulien Cornelisse

 1. sonja 24 april 2015 / 19:16

  Dit boek staat ook al heel lang op mijn lijst maar het komt er maar niet van om het te lezen, sterker nog; ik was vergetendat het op mijn lijst stond 🙂
  Nu weet ik het weer, dankzij jou! 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Lalagè 24 april 2015 / 20:29

  Ik kan me voorstellen dat het anders is als Vlaming! Ik heb best wel lol gehad bij het lezen van dit boek, het is een leuk tussendoortje.

  Geliked door 1 persoon

 3. leeskees 25 april 2015 / 10:43

  Dit is zeker een leuk boekje om te lezen. Dat heb ik, net als jij, ook met veel plezier gedaan. De opvolger van dit boekje moet ik trouwens nog steeds een keer kopen. En dan hopen dat het net zo leuk is als dit.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s