Edith en het huis in Moissac – Kathy Kacer

Korte inhoud:

Een jong, joods meisje kan tijdens de invallen van de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog geen kant uit en moet steeds onderduiken. Wie kan haar helpen? Shatta en Bouli Simon, een Frans, joods echtpaar dat in het geheim een school heeft geopend voor joodse kinderen die op de vlucht zijn, Sara Kupfer, een meisje net als Edith, dat ook is ondergedoken en haar vriendschap en genegenheid biedt als Edith het niet meer ziet zitten? Oom Albert en tante Marie, hardwerkende boeren, die de opbrengst van hun land met Edith willen delen, terwijl elders het voedsel op de bon is?
Of de vele inwoners van Moissac, een dorpje in Frankrijk, die – met gevaar voor eigen leven – samen afspreken dat ze geen woord reppen over de aanwezigheid van de joodse kinderen in hun dorp?

Mijn mening:

Van je collega’s moet je hebben: krijg je van de ene collega een roman aangeboden, iets later komt een 2de collega af met een oorlogsverhaal. Als zij er over vertelde vond ik het een interessant boek dus ik dacht “waarom niet?!”
Ik vond de covertekst niet echt duidelijk, niet echt veel zeggend en ik had dus ook niet direct door dat ik een jeugdboek aan het lezen was, al dacht ik het wel aan het iets grotere lettertype en het eenvoudige taalgebruik gemerkt te hebben.
Het boek vertelt het verhaal van Edith Schwalb en over hoe zij de oorlog als jonge tiener beleefd heeft. Eigenlijk vooral de zoektocht naar een goede woning, naar mensen die haar wouden opvangen, het maken van nieuwe vrienden en het missen van je familie.
Het boek is in eenvoudig taalgebruik geschreven maar niet te eenvoudig. Ik kon me relatief goed inleven in Edith, ik heb zelf nooit een oorlog meegemaakt dus ik zal me nooit helemaal kunnen inleven, en hoe zij zich gevoeld moet hebben. Ik zag de beschreven taferelen in het boek ook zo voor mij.

ISBN: 978-90-534-1853-6
Aantal pagina’s: 160
Uitgeverij C. de Vries – Brouwers

7 gedachtes over “Edith en het huis in Moissac – Kathy Kacer

  • Lizesboeken 23 maart 2015 / 17:30

   Ik lees soms graag jeugdboeken hoor dus ik heb er helemaal geen probleem mee 🙂 Alleen had ik het niet door voordat ik aan het boek begon.

   Like

 1. sonja 24 maart 2015 / 12:23

  Precies! Dat had ik ook met ‘Tess haar boek’ .
  Mooie recensie heb je geschreven!

  Geliked door 1 persoon

 2. minoesjka2 24 maart 2015 / 18:34

  Een jeugdboek wat mij aanspreekt!! En volgens mij een prima boek voor mijn achternichtje…………komt mooi uit, want dan kan ik het eerst lezen voor ik het haar voor haar verjaardag geef 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s