De gewichtlozen – Valeria Luiselli

Korte inhoud:

‘Waar gaat je boek over, mama?
Het gaat over spoken.
Is het spannend?
Nee, maar wel een beetje verdrietig.
Waarom? Zijn ze dood?
Nee, ze zijn niet dood.
Nou, dan zijn het ook geen spoken.
Nee, het zijn eigenlijk ook geen spoken.’

De gewichtlozen is het verhaal van een jonge redactrice in New York, die research doet naar het merkwaardige leven van Gilberto Owen – een Mexicaanse dichter die bijna een eeuw eerder in dezelfde metropool woonde en werkte. Maar hoe dieper ze in diens leven en werk duikt, hoe meer parallellen er tussen de twee blijken te zijn. Zo veel, dat hun verhalen uiteindelijk in elkaar lijken op te gaan.

Mijn mening:

In de keuken vroeg de ex-vriend van Dakota ma waarom ik zo plotseling, van de ene op de andere dag, vertrok. Ik zie hem dat ik een spook was geworden; of dat ik misschien wel de enige levende was in deze spookstad; dat ik sowieso niet hield van om de haverklap te moeten sterven.
Ik had hem kunnen zeggen dat ik vertrok omdat ik niet in staat was de werelden die ik zelf geschapen had te onderhouden en te bewonen, dat ik ook een litteken had dat mijn gezicht in tweeën deelde.

Valeria schrijft mooi en gebruikt mooie zinnen maar waarover het verhaal gaat? Na 189 pagina’s gelezen te hebben kan ik het nog altijd niet vertellen. Ik heb dus wel genoten van de mooie zinnen etc maar geef het boek maar weinig sterren omdat ik niet door had waarover het verhaal ging.
Het boek bestaat niet uit hoofdstukken maar heel kleine, korte stukjes van soms maar 2 zinnen die onderverdeeld worden door een asterix. Het gaat over een gezin met een man, een vrouw en 2 kinderen: het middelste kind en de jongste. Meestal is de vrouw aan het woord, denk ik toch, heel soms komt de man dan eens aan het woord maar het is zeker niet altijd duidelijk wie er nu precies aan het woord is.

ISBN: 978-90-797-7008-3
Aantal pagina’s: 189
Uitgeverij Karaat

5 gedachtes over “De gewichtlozen – Valeria Luiselli

  1. leeskees 31 januari 2015 / 11:28

    Hmmm, dit lijkt me dus een merkwaardig boek waar ik niet zo snel aan zal beginnen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s