EET Q – Susan Albers

Korte inhoud:

‘Ik weet best hoe ik goed en gezond moet eten. Maar waarom lukt het dan niet?’ De meeste dieetboeken geven geen antwoord op deze herkenbare vraag. Susan Albers laat in dit boek zien dat emoties je eetgedrag bepalen. Zij leert je de keuzes te maken die gunstig zijn voor je gewicht. EET Q is de gids voor een gezonde, slimme en verstandige manier van eten.

Albers biedt achtergrondinformatie, praktische tips en vaardigheden om emotionele intelligentie te ontwikkelen, en mindful met eten om te gaan. Haar methode maakt je bewust van wat je gevoelens te zeggen hebben. Zo krijg je zelf weer regie over je eetkeuzes.

Emotie- en stresseten behoren tot het verleden, diëten zijn niet meer nodig. Je relatie met jezelf én met anderen verbetert, je krijgt meer zelfvertrouwen en hebt je gewicht voortaan zelf in de hand.

Mijn mening:

Ik vind de boeken van Susan Albers goede zelfhulpboeken. Het zijn dan ook wel echt “doeboeken”, als je ze gewoon leest heb je er niet veel aan. Ze wisselt voorbeelden uit de praktijk af met eigen ervaringen, theorie en resultaten van onderzoeken en experimenten. Die afwisseling maakt het boek tot een leuk geheel en niet te zwaar. Je kan ook kiezen wat je leest en waar je aan wilt werken, als bepaalde thema’s nog te moeilijk zijn sla je die (even) over en ga je naar het volgende.

In het begin van het boek worden de EAT-methode en OBBBO-formule uitgelegd en eigenlijk is de rest van het boek daarop gebaseerd.
De OBBBO-formule werkt als volgt:
O: Observeer. Stop even met wat je doet. Stem af op je gevoelens. Maak van dit ogenblik een beslismoment.
B: Bezinken. Laat je bewustzijn minimaal tien seconden op je inwerken.
B: Begrijpen wat je voelt. Benoem eerst met een paar woorden wat je voelt. Vraag je dan of of je gedachten worden geleid door inzicht of door emotie. Richt je aandacht ten slotte op je lichaam. Geeft dat signalen over hoe je je voelt?
B: Blijf in dit moment. Doe gerichte ademhalingstechniek. Merk op of je geneigd bent je emoties te verdringen. ‘Stap in’ je gevoelens in plaats van ervoor weg te lopen, en vraag je af hoe je ze in je voordeel kunt gebruiken.
O: Opties. Geen jezelf ten minsten twee keuzemogelijkheden. Die kunnen specifiek over eten gaan of je een alternatief bieden om je lichaam tot rust te brengen.

De EAT-methode:
Stap 1: Erken je gevoelens.
Veranderingsmechanisme: leer je gevoelens op te merken, te benoemen en te voelen.
Stap 2: Accepteer je gevoelens.
Stap 3: Toeleggen: richt je op positieve manieren om met je gevoelens om te gaan.
Veranderingsmechanisme: leer op een positieve, gezonde manier om te gaan met je gevoelens.

Susan geeft meer uitleg bij deze methodes, tips en toepassingen die bij de hoofdstukken passen. Ook krijg je als lezer tips om meer mindful te gaan eten.

Ik vind het een goed boek en denk dat het voor emotie-eters echt wel een hulp kan zijn als je voldoende oefent. Het enige nadeel vind ik, is dat je wel merkt dat het een Amerikaans boek is.

Ik las dit boek op vraag van ANBN.

ISBN: 978-90-259-0308-4
Aantal pagina’s: 284
Uitgeverij Ten Have

5 gedachtes over “EET Q – Susan Albers

 1. annickleest 25 januari 2015 / 09:30

  Lijkt mij een goed boek, Lyze. Zelf las ik “Mindful eten”, wat een beetje in dezelfde trant is. Ik heb er heel wat uit geleerd.

  Geliked door 1 persoon

 2. Katrien 25 januari 2015 / 14:47

  Ik geloof eerlijk gezegd niet zo in dit soort boeken. Voor mij voelt het altijd een beetje aan als gebakken lucht, maar dat moet iedereen natuurlijk voor zichzelf beslissen en misschien werkt het voor jou wel.

  Like

  • Lizesboeken 25 januari 2015 / 17:08

   Ik denk dat iedereen dat voor zichzelf moet bekijken. Bepaalde dingen helpen voor mij maar ook niet alles hoor.

   Geliked door 1 persoon

 3. curieuzeneuzemosterdpot 27 januari 2015 / 23:37

  als een boek als dit jou kan helpen bij datgene wat je wilt bereiken, is het een goed boek! 😉

  je geeft een goede uitleg bij dit boek, lize! 😀

  Like

 4. Hilde 29 mei 2016 / 17:38

  Het doet me spontaan een beetje denken aan mindfulness, bewust bezig zijn, hier met eten, en waarom. Eéntje om te onthouden, dank je wel Lize.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s