De bibliothecaresse van Auschwitz – Antonio Iturbe

Korte inhoud:

In concentratiekamp Auschwitz is pal onder de ogen van de nazi’s in het geheim een schooltje opgezet. Daar waar boeken streng verboden zijn, verbergt de veertienjarige Dita onder haar jurk de kleinste en meest clandestiene bibliotheek die ooit heeft bestaan. De acht boeken worden door haar den de andere kampgenoten gekoesterd als schatten. Dita geeft niet op en verliest nooit de wil om te leven. De verhalen voeren haar mee naar een andere wereld.

De bibliothecaresse van Auschwitz is een ontroerend waargebeurd verhaal over de moed van een jong meisje en de kracht van boeken in de verschrikkelijkste omstandigheden.

Mijn mening:

Ze heeft al in geen dagen de atlas doorgebladerd en ze geniet ervan om met haar vinger de kustlijnen te volgen, bergketens te beklimmen en af te dalen, de namen te fluisteren van steden als Londen, Montevideo, Ottawa, Lissabon, Peking… en intussen hoor ze in gedachten de stem van haar vader die aan de wereldbol draait.
Dan pakt ze het vergeelde exemplaar van De graaf van Montecristo. Zachtjes spreekt ze de naam van Edmond Dantès uit en ze oefent net zo lang op het Franse accent tot ze tevreden is.
Ze neemt H.G. Wells erbij, haar privéleraar geschiedenis gedurende die maanden. Dan de Russische grammatica, het boek van Sigmund Freud en het meetkundeboek. En die roman in het Russisch zonder omslag, waarvan ze het mysterieuze cyrillische schrift niet heeft kunnen ontcijferen. Met uiterste behoedzaamheid pakt ze het laatste boek uit de geheime bergplaats, het half kapotte De lotgevallen van de brave soldaat Svejk.
Ze omhelst het gehavende boek als een oude vriend.
Uiterst behoedzaam lijmt ze met wat Arabische gom de losgeraakte ruggen van een paar boeken. Met een schone doek en wat speeksel poetst ze de omslagen schoon, die vuil zijn vuilgeworden in de geheime bergplaats. Ze verzorgt hun wonden, waarschijnlijk voor de laatste keer. Daarna strijkt ze de bladzijden glad, haalt de vouwen en ezelsoren eruit en strijkt er keer op keer met haar hand overheen.
Eigenlijk is het meer strelen dan gladstrijken.

Wauw, zo’n goed boek! Zo goed geschreven! Ik zou bijna zeggen dat het ‘genieten’ is van begin tot einde maar dat woord past helemaal niet in de context van het verhaal. Je krijgt namelijk de gruwel van de oorlog mee maar uit een ander perspectief, het perspectief van Dita, de jonge bibliothecaresse. Het gaat veel over haar en haar boeken: hoe ze er voor zorgt, hoeveel respect ze er voor toont, welke boeken ze leest, hoe de bibliotheek ontstaat maar ook hoe ze even kan verdwijnen in een andere wereld als ze aan het lezen is, hoe ze andere mensen ontmoet door de opstart van haar bibliotheek.
Bij momenten las ik al glimlachend om de deugenieterij die werd uitgehaald, twee keer rolden de tranen over mijn wangen terwijl ik aan het lezen was.
Een quote aanduiden was voor mij bijna onmogelijk omdat ik zo veel dingen, zo goed en zo aangrijpend, zo echt vond verwoord. Dit is volgens mij een boek om te koesteren.

ISBN: 978-90-225-6643-5
Aantal pagina’s: 412
Uitgeverij Boekerij

8 gedachtes over “De bibliothecaresse van Auschwitz – Antonio Iturbe

 1. Désirée van der Heijden 27 november 2014 / 07:26

  Lize, ik vond dit ook zo’n geweldig boek! Vooral al je de liefde voor boeken zo goed kan begrijpen. Het blijft ook boeien de boeken over de tweede wereldoorlog. Je kunt er nooit genoeg over gelezen hebben.

  Like

  • Lizesboeken 27 november 2014 / 17:16

   Om eerlijk te zijn lees ik niet zo graag over de (tweede) oorlog maar dit boek wist mij echt wel te boeien. Bedankt voor je reactie.

   Like

 2. Katrien 27 november 2014 / 18:30

  Van dit boek had ik nog niet gehoord, maar het klinkt heel interessant! Vooral het idee van boeken in een concentratiekamp vind ik erg mooi. Is het gebaseerd op echte feiten?

  Like

 3. minoesjka2 5 december 2014 / 17:14

  Nou, Lize, ik zet dit boek gelijk op mijn lijstje, want het spreekt mij erg aan, nog meer na het lezen wat jij er over schrijft.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s