Marie – Julie De Keersmaecker

Korte inhoud:

Ongelooflijk hoe je leven in één seconde kan veranderen in een hel. Zulke dingen gebeuren in boeken of films, maar niet in ons gezin of in onze vriendenkring.

Met deze zin startte Julie De Keersmaecker op zondag 31 juli 2011 haar dagboek, nadat haar jongste dochtertje de diagnose kanker kreeg. De daaropvolgende zeven maanden leefde ze van dag tot dag, tussen hoop en vrees, tussen het UZ in Gent en haar woonplaats Ekeren.

De manier waarop Julie verwoordt hoe een levensbedreigende situatie ingrijpt in een gelukkig gezinnetje, is indrukwekkend. Ondanks de radeloosheid, de angst en het verdriet is dit geen triest verhaal. Haar dagboek laat je regelmatig glimlachen en zelfs schateren. Het vertelt dat achter zoveel ellende ook een hoop mooie dingen kunnen schuilgaan. Dit boek is in de eerste plaats een les in liefde. Als mama laat Julie ons voelen wat een ouder voor zijn kind kan betekenen en hoeveel een kind voor zijn ouders kan terugdoen. Voor Julie was de ziekte van haar dochter een eyeopener. Een levensles waarvoor ze dankbaar is.

Marie overleed op 8 februari 2012. Ze is rustig heengegaan en leeft nu verder in de sprookjeswereld die Julie voor haar heeft verzonnen en tot in de kleinste details opgebouwd.

Mijn mening: 

Wat een prachtig boek over dit o zo zware thema! Wat heeft Julie dat goed geschreven. Ik merk persoonlijk wel dat het bedoeld was/begonnen is als een blog, het boek bestaat namelijk uit allemaal zeer korte hoofdstukjes of blogposts.
Het moet zo’n zware tijd geweest zijn voor Julie, Paul, Axelle en ook Marie natuurlijk maar toch blijven ze tot op het laatste moment positief en blijven ze hopen. Ik wist dat Marie zou overlijden ergens op het einde van het boek maar ik moet zeggen dat het echt wel héél onverwacht is gekomen.
Ik heb een paar keer mijn tranen laten lopen. Vooral het contact tussen de zusjes en de mooie uitspraken die ze soms deden vond ik zo ontroerend en grappig.
Julie schrijft ook nog eens dat we meer moeten doen waar we zin in hebben en moeten genieten van het leven. Eigenlijk wist ik dat al maar waarom is dat toch zo moeilijk? Waarom moeten we altijd moeten? Stressen? Van her naar der lopen? Geniet van de kleine dingen die elke dag op je pad komen!

ISBN: 978-90-022-5224-2
Aantal pagina’s: 224
Standaard Uitgeverij

2 gedachtes over “Marie – Julie De Keersmaecker

  1. Christina Brouwers 1 oktober 2014 / 18:12

    Mooie recensie Voetje en inderdaad we zouden wat vaker moeten stilstaan bij wat we hebben en daarvan genieten.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s