Neeland – Nic Balthazar

Korte inhoud: 

Spreek je Nederlands? vragen ze.
Het eerste Nederlandse woord dat ik
hoorde was nee. Nee, nee. Overal nee.

Ik weet nog dat ik dacht: Ah… ja.

Daarom noemen ze het neelands.

Een aangrijpend verhaal over twee asielzoekers gebaseerd op getuigenissen.

Ze zaten voor mijn camera, en ze vertelden over hun leven. Waar ze vandaan kwamen. Waarom ze naar hier kwamen. Hoe ze hier geraakt waren. Waarom ze niet meer terug konden. Waarom ze zich nergens nog thuis voelden. Verhalen die meermaals het bloed in mijn aders deden stilstaan. Maar ze werden ongeveer steevast gebracht met rechte rug, kamerbrede glimlach en met klaren ogen waar de kracht vanaf knetterde.
Ze hadden nochtans meer meegemaakt dan een mens wil meemaken, en dan zeker op zo’n jonge leeftijd. Ze waren vaak geslagen, achtervolgd, uitgespuwd en uitgeperst. Maar misschien omdat ze nog zo klein waren, waren ze niet klein te krijgen.

Mijn mening: 

Een dun boekje met zoveel sprekende inhoud. Een aangrijpend verhaal over het “Neeland” waarin wij leven in slechts 62 pagina’s. Twee asielzoekers die hun eerste ervaringen over België vertellen, 1 eigenlijk en hij vertelt dan ook hoe hij zijn vriendin tegen komt en hoe ze samen overleven door frieten en frisdrank te eten en drinken die mensen op straat laten vallen of liggen. Hoe verdrietig dat ze zijn omdat ze broers, zussen en ouders verloren hebben en dan terecht komen in een land dat ze van haar noch pluimen kennen, om die uitdrukking maar te gebruiken.

ISBN: 978-94-014-0964-3
Aantal pagina’s: 62
Uitgeverij Lannoo

Een gedachte over “Neeland – Nic Balthazar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s