De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween – Jonas Jonasson

Korte inhoud:

Allan wordt 100 en dat wordt groots gevierd in het bejaardentehuis, behalve dan dat de jarige het op zijn heupen krijgt en kort voordat het feest losbarst, vertrekt. De tijd die hem rest kan hij beter besteden, vindt hij en hij klimt uit het raam en verdwijnt. Pers en wethouder hebben het nakijken.
Allan is een nuchter type dat weinig tot geen angst kent en dat verder niet al te lang stilstaat bij zijn beslissingen, maar ad hoc handelt en het avontuur op zijn hoogbejaarde leeftijd niet schuwt. Met alle gevolgen van dien. De vaart houdt hij er in elk geval in, want vanaf het moment dat hij het bejaardentehuis verlaat, wordt het een soort roadtrip waarbij de lezer de memorabele avonturen van de 100-jarige meemaakt – zo let hij even op een koffer voor iemand die maar niet terugkomt en dus gaat de koffer mee de bus in, maar er blijkt enorm veel (maffia)geld in te zitten, hetgeen woeste achtervolgingen tot gevolg heeft -, ook verzamelt Allan een bonte club figuren om zich heen in een zwaan-kleef-aaneffect. Tegelijkertijd passeren de memorabele momenten uit zijn leven én die van de twintigste-eeuwse geschiedenis de revue, met Allan als wel heel bijzonder gezelschap.

Mijn mening:

Humoristisch? Dan heb ik geen gevoel voor humor! Toch zeker niet wat dit boek betreft. Ik ben met moeite halfweg geraakt en heb niet moeten lachen, geen enkele keer, zelfs niet glimlachen. Absurd, echt een absurd en onrealistisch boek vind ik het. Een boek dat in geen enkel hokje past want ze willen het zogezegd spannend maken maar een thriller kan ik het ook niet noemen. Ik denk dat ik zelf veel te realistisch ben om zo’n onrealistisch boek (graag) te lezen. Ik geef normaal niet snel op en zal ook niet makkelijk een boek aan de kant leggen maar in dit boek steek ik geen tijd en energie meer, zoveel andere en betere boeken!

ISBN: 978-90-567-2374-3
Aantal pagina’s: 358
Uitgeverij Signatuur

2 gedachtes over “De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween – Jonas Jonasson

  1. Plien 5 augustus 2014 / 08:54

    ik herken wat je zeg, maar ik zie de humor er wel van in. Alleen heb ik geen behoefte om meteen zijn nieuwe boek ook te lezen. Leen ik wel ooit een keer uit de bieb.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s