De grote Meaulnes – Alain Fournier

Korte inhoud:

Voor de eerste keer ben ook ik nu op de weg van het avontuur. Het gaat niet meer om door het water achtergelaten schelpjes die ik onder leiding van meneer Seurel zoek, niet om orchissen die de schoolmeester niet kent, en zelfs niet, zoals ons vaak overkwam op het veld van vadertje Martin, om die diepe en drooggevallen bron, met een rooster bedekt, onder zo veel onkruid bedolven dat het iedere keer meer tijd kostte om hem terug te vinden… Ik zoek iets nog geheimzinnigers. Namelijk de doorgang waarvan in de boeken sprake is, de oude, versperde weg waarvan de uitgeputte prins de toegang niet heeft kunnen vinden. Die komt op het meest verloren uur van de ochtend aan het licht, wanneer je al lang vergeten bent dat het elf uur wordt, twaalf uur… En ineens, wanneer je in het dichte gebladerte de takken opzijschuift, met dat aarzelende gebaar van ter hoogte van het gezicht ongelijk gespreide handen, zie je hem als een lange, donkere laan die bij een heel klein rondje licht uitkomt.

In het saaie leven van de vijftienjarige onderwijzerszoon François Seurel verschijnt, aan het einde van de negentiende eeuw, de zeventienjarige Augustin Meaulnes, die bij het onderwijzersgezin in huis komt wonen. De twee jongens raken bevriend. Hun vriendschap wordt werkelijk waardevol als Meaulnes op een dag verdwaalt en op een feest terechtkomt, waar hij de zuster van de aanstaande bruidegom leer kennen: Yvonne de Galais. Yvonne, maar ook haar broer Frantz, zal het leven van Meaulnes voorgoed veranderen.
Het is een even romantische als sensitieve roman over de liefde, de vriendschap en de broederschap: bijna ouderwetse begrippen in een tijdloos verhaal, dat al een eeuw lang wereldwijd lezers aantrekt en overrompelt.

Mijn mening:

Ik vond het een raar verhaal. Volgens mij bestond het uit verschillende delen en ik kreeg die delen niet goed aan elkaar geknoopt. Ik had ook het gevoel dat ik regelmatig informatie mist. Of het aan het verhaal zelf laag of aan het feit dat ik altijd maar (hele) kleine stukjes lees, dat weet ik niet.
Het is een boek over vriendschap tussen jongens onderling en tussen jongens en meisjes en over liefde. Ook over een geheim en een zoektocht maar wat het geheim nu precies is, is mij door het lezen van het boek nog niet helemaal duidelijk geworden.
Een slecht boek vond ik het zeker niet maar misschien wel beter om het in de oorspronkelijk taal, Frans, te lezen. Ik vermoed dat er dan dingen anders verwoord gaan zijn dan nu en dat dat beter is.

ISBN: 978-94-446-1982-9
Aantal pagina’s: 308
Uitgeverij Prometheus

Een gedachte over “De grote Meaulnes – Alain Fournier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s