Oorlog en terpentijn – Stefan Hertmans

Korte inhoud:

Geleidelijk ontvouwde de tijd voor mij het geheim van mijn grootvader – dat lange leven waarvan het grootste deel een naspel was geweest, een epiloog bij nog haast middeleeuwse kinderjaren, een van gruwelen vervuld jong mannenleven, een na de oorlog gevonden en verloren grote passie, het verhaal van zijn taaie berusting, zijn pijnlijke onthouding, zijn kinderlijke moed, de innerlijke gevechten tussen vroomheid en verlangen, eindeloos geprevelde gebeden, geknield, de hoed naast hem op een kerkstoel, het witomkranste hoofd gebogen voor de talloze heiligenbeelden en flakkerende kaarsen in schemerige godshuizen – het gepassioneerde levensgevoel van een wereld waarvan aan de buitenkant niets opwindends was te zien.

Vlak voor zijn dood in de jaren tachtig van de vorige eeuw gaf de grootvader van Stefan Hertmans zijn kleinzoon een paar volgeschreven oude cahiers. Jarenlang durfde Hertmans de schriften niet te openen – tot hij het wel deed en onvermoede geheimen vond. Het leven van zijn grootvader bleek getekend door zijn armoedige kinderjaren in het Gent van voor 1900, door gruwelijke ervaringen als frontsoldaat in de Eerste Wereldoorlog en door een jonggestorven grote liefde. In zijn verdere elven zette hij zijn verdriet om in stille schilderkunst. Stefan Hertman’s jarenlange fascinatie voor zijn grootvaders leven bracht hem uiteindelijk tot het schrijven van deze aangrijpende roman.

Hij was geboren in 1891,  zijn leven leek niet meer geweest te zijn dan het over elkaar heen springen van twee cijfers in een jaartal.

Mijn mening:

Ik had al zoveel positieve dingen over dit boek gehoord en gelezen dat ik dacht dat het gewoon niet slecht kon zijn, maar het viel mij toch serieus tegen.
Je kan het boek eigenlijk opdelen in 3 grote delen: voor WO I, tijdens WO I en na WO I en zo ingedeeld ga ik het boek ook bespreken en beoordelen.
Het eerste deel speelde zich dus af voor de eerste wereldoorlog en begint met de “geschiedenis” van de grootvader. Ik vond dit deel veel te langdradig en vroeg me af waarom hij dit deel geschreven heeft. Misschien eerder voor hem zelf om zijn geweten te sussen? In ieder geval, voor mij moest het dus niet zo uitgebreid zijn waardoor het saai werd en dit was wel degelijk het geval. Voor dit deel geef ik 1 ster.
Het tweede deel is het verhaal van tijdens de eerste wereldoorlog en dat stak er voor mij met kop en staart bovenuit. Om eerlijk te zijn heb ik nog niet veel boeken gelezen over de oorlog en vond ik dit dus echt wel interessant, gruwelijk en aangrijpend tegelijk. Voor mij krijgt dit deel 4 sterren.
Het derde deel ging over na de overleg. Zijn liefde voor zijn eerste vrouw die dan jong komt de overlijden waardoor hij ‘moet’ trouwen met haar zus. Dit deel heb ik niet uitgelezen, ik vond het er bijgehaald om het boek nog een beetje langer te maken en vond het dus geen enkel nut meer hebben. Dit deel geef ik 2 sterren.

ISBN: 978-90-234-7671-9
Aantal pagina’s: 334
Uitgeverij De Bezige Bij

9 gedachtes over “Oorlog en terpentijn – Stefan Hertmans

 1. annickleest 7 mei 2014 / 19:04

  Voetje, ik ben zelfs niet door het eerste deel geraakt. Zo langdradig vond ik het… Ook die zwart-wit fotootjes van slechte kwaliteit tussen de tekst stoorden me. Klungelig, vond ik die. Not my cup of tea, maar wij zijn blijkbaar de enigen. 🙂

  Like

 2. Voetje 8 mei 2014 / 04:47

  Toch nog iemand die het niet zo’n goed boek vond. Gelukkig zijn er nog vele andere en goede boeken he 😉

  Like

 3. anjaderijk 13 mei 2014 / 18:40

  Daarom lees k heel vaak die populaire boeken niet, omdat ik ze zó vaak tegen vind vallen. De hp-serie viel gelukkig niet tegen en The hungergames boeken wil ik daarentegen wel graag lezen, maar meer omdat ik de films al zeer goed vind, en vaak zijn de boeken dan nog beter. Maar verder. kies lekker altijd boeken uit die mij persoonlijk aantrekken, niet omdat iedereen zegt dat ze goed zijn.

  Like

 4. Inge 18 mei 2014 / 21:06

  Dat maakt mij dus nieuwsgierig he, waarom het dan toch genomineerd is voor grote prijzen. Het boek blijft daarom op m’n verlanglijstje staan…

  Like

  • Désirée van der Heijden 30 december 2014 / 16:36

   Ik heb het boek en verwacht er ook veel van!
   Ben nu natuurlijk extra benieuwd of ik het een goed boek ga vinden. Met zo’n prijs zou je idd toch zeggen dat het wel goed moét zijn?

   Like

   • Lizesboeken 31 december 2014 / 20:47

    Ik vraag mij regelmatig af waarom een boek een prijs wint… Als ik een boek lees dat een prijs heeft gewonnen, vind ik het meestal niet zo goed.

    Like

 5. Hilde 29 mei 2016 / 17:35

  Tijdens mijn bezoekje aan de boekenbeurs, vorig jaar was dat, heb ik even getwijfeld of ik het boek zou kopen (Stefan Hertmans zat daar op dat moment net toevallig om te signeren). Toch hield iets me tegen, mogelijk het feit dat er tè veel over werd gezegd/geschreven. Oorlogsverhalen lees ik anders wel graag. In dat opzicht kan ik jou alvast ‘Haar naam was Sarah’ van Tatiana De Rosnay of ook nog Duizend schitterende zonnen van Khaled Hosseini warm aanbevelen.

  Geliked door 1 persoon

  • Lize 30 mei 2016 / 06:55

   Duizend schitterende zonnen heb ik gelezen en vond ik heel goed. Haar naam was Sarah staat al lang op mijn te lezen lijst… Toch maar eens werk van maken omdat boek te lezen.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s