Stoner – John Williams

Korte inhoud:

William Stoner wordt aan het einde van de negentiende eeuw geboren als zoon van een arme boerenfamilie. Tot groot verdriet van zijn ouders kiest hij voor een carrière als docent Engels. Hij wijdt zijn leven aan de literatuur en aan de liefde – en faalt op beide fronten. Zijn huwelijk met een vrouw uit een gegoede familie vervreemdt hem verder van zijn ouders, zijn carrière verloopt moeizaam en zijn vrouw en dochter keren zich tegen hem. een nieuwe liefdesrelatie wordt verbroken om een schandaal op de universiteit te voorkomen. Stoner sterft uiteindelijk in anonimiteit, zoals ook zijn leven zich in de marge heeft afgespeeld.

Mijn mening:

Het is een boek dat ik in verschillende delen kan opdelen: de eerste 120 pagina’s heb ik graag gelezen maar me toch wel afvragend wanneer er iets zou gebeuren in Stoner zijn leven. De volgende 80 pagina’s vond ik echt enorm saai. Ik kan ook niet meer na vertellen wat er op die pagina’s verteld werd of alleen maar in hele grote lijnen. Vanaf pagina 200 werd het dan weer een goed verhaal en boeide mij het echt, ook heeft Stoner niet echt veel beleefd in zijn leven, en op het einde toe moest ik mij inhouden om niet te beginnen wenen.
Ik vind het boek knap geschreven, een relatief saai leven dat toch niet saai is om te lezen en op het einde had ik ook echt het gevoel dat ik Stoner kende, bijna dat hij verre familie was van mij of toch kon zijn. Stoner is zo’n eenvoudige man die op zich geen bijzondere dingen meemaakt maar toch neemt John Williams je helemaal mee en kan je je voorstellen waar Edith, Grace en Stoner wonen en heb je ook beelden in je hoofd van Katherine Discroll haar appartement. Soms erg beschrijvend en soms net niet, volgens mij is het niet makkelijk om daar een goed evenwicht tussen te vinden.
Ik vind in ieder geval dat de leesclub goed gestart is met die boek!

ISBN: 97890-488-1383-4
Aantal pagina’s: 318
Uitgeverij Lebowski

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s