Grip – Stephan Enter

Mei 2007, het internationale spoorwegstation Bruxelles Midi. Bij gebrek aan echt wereldnieuws kondigen kranten de onsterfelijkheid van het mensdom aan. Volgens een Amerikaans hoogleraar zal het binnen twee decennia zover zijn.
Op deze zonovergoten dag zullen, twintig jaar na hun studententijd en eerste kennismaking in alpinistenkringen, Vincent, Martin, Paul en Lotte elkaar terugzien. Een incident op de Lofoten, boven de poolcirkel, stuurde hun levens op dramatische wijze. Er bestaat echter nog altijd verwarring over wat destijds precies is voorgevallen, en in de aanloop naar de voorgenomen reünie wordt het verleden voor ieder van de groep in een nieuw en soms onluisterend perpectief geplaatst.
Grip gaat over vriendschap, over reizen, over zelfinizcht, over vergankelijkheid en over de vraag of je het leven leidt dat je had willen leiden. Of de keuzes die je maakte wel jouw keuzes waren.

Persoonlijk vond ik het een heel langdradig boek. Het speelt zich voornamelijk af tijdens een treinreis van twee vrienden die elkaar 20 jaar geleden hebben leren kennen en het laatste deel stappen ze van de trein en ontmoeten ze de derde vriend. Ze vertrekken en zijn onderweg naar het huis van de derde vriend die een relatie heeft met het meisje, dat ook bij het klimmersgroepje hoorde, maar komen nooit bij dat huis aan. Het boek draait eigenlijk helemaal omdat meisje en wat voor soort relatie de drie jongens met dat ene meisje gehad hebben.
Het boek heeft een heel open einde. Waar haar vriend en hun dochtertje naar toe zijn weet ik niet, een andere jongen hangt ergens aan de rotsen en de laatste loopt ergens te wandelen en vangt een glimp op van dat meisje. Maar wat gebeurt er nu? Wie gaat wat doen? Hoe reageren de jongens als ze haar terugzien?

Soms is Stephan Enter wel goed in zaken beschrijven maar vaak is het veel te langdradig en gebruikt hij te veel woorden (en te moeilijke) om iets duidelijk te maken. Het is zeker een boek dat je rustig moet lezen, waar je je tijd voor moet nemen.

ISBN: 978-9-02-824179-4
Aantal pagina’s: 183
Uitgeverij Van Oorschot

3 gedachtes over “Grip – Stephan Enter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s